PepsiCo – dividendový aristokrat

17.02.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Americká společnost PepsiCo, výrobce nápojů (včetně Pepsi) a potravin, ve čtvrtek 13. února oznámila výsledky hospodaření za poslední kvartál a za celý rok 2013.

Pro investory, které zajímají dividendové tituly, je nejzajímavějším faktem asi to, že společnost navýšila anualizovanou (celoroční) dividendu o 15 % na 2,62 dolaru na akcii z 2,27 dolaru. Čtvrtletní dividenda tedy bude od června 65,5 centu. Jedná se o celkem 42. nárůst dividendy společnosti PepsiCo za posledních dvaačtyřicet let.

Díky této skutečnosti jsou akcie společnosti součástí indexu S&P 500 Dividend Aristocrats, do kterého jsou zahrnuty jen akcie amerických korporací, které přistoupily ke zvýšení dividendy v každém z posledních 25 roků. V indexu je momentálně 54 společností. Kromě PepsiCo například také 3M, AT&T, Chevron, konkurent Coca-Cola, ExxonMobil, Johnson & Johnson, McDonald´s, Procter&Gamble či Wal-Mart.

Při zavírací ceně 79,69 dolaru za jednu akcii Pepsico činí dividendový výnos po navýšení slušných 3,29 %. Při současné dividendě je to 2,85 %. Pro porovnání výnos u dlouhodobých desetiletých amerických vládních dluhopisů se výnos momentálně pohybuje okolo 2,70 %. Vyšší dividenda bude vyplacena, jak už bylo výše zmíněno poprvé v červnu.

Celkem letos PepsiCo vrátí akcionářům 8,7 miliardy dolarů (loni 6,4 mld. USD), a to nejen ve formě dividend ale také v podobě zpětného odkupu vlastních akcií. Management společnosti se rozhodl pro letošek navýšit odkupy na 5 miliard dolarů. To je taktéž pozitivní zpráva, jelikož při menším počtu akcií připadá na jednu akcii větší objem aktiv a zisků.

I tak ale akcie PepsiCo po oznámení hospodářských výsledků mírně korigovaly, když čtvrteční obchodování na newyorské burze zakončily o 2,21 % níže. Čistý zisk se zvýšil ve čtvrtém kvartálu o 5 % na 1,74 miliardy dolarů (zisk na akcii o 6 % na 1,12 dolaru), ale celkové tržby narostly jen o 1 %, takže zisk byl podpořen spíše efektivnějším hospodařením než nárůstem prodejů. Výhled pro celý rok 2014 počítá se zvýšením (jádrového) čistého zisku o 7 % z loňských 4,37 dolaru na akcii.

20140217_finapra.jpg 

Zdroj grafu: Saxo Trader 2

Autor komentáře je analytikem společnosti FINAPRA Capital

Autor článku

Jaroslav Krejčí


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE