Jíst se musí

18.02.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Když se investor rozhoduje, do kterého odvětví má vložit své prostředky tak, aby se zhodnocovaly, v řadě případů nemůže opomenout potravinářský sektor. Neboť jíst se prostě musí. Ovšem dokáže tento sektor generovat solidní výnos? A je lepší přímo investovat do půdy a tu pak pronajímat anebo zvolit některý z cenných papírů (akcie, podílové listy) potravinářských společností?

Pravdou je, že akcie společností zaměřených na produkci a prodej potravin, nápojů a tabáku v posledních pěti letech slušně vydělaly. Troufnu si však odhadnout, že se nenašlo mnoho běžných investorů, kteří na jejich růstu profitovali. Tyto akcie totiž obvykle nepatří mezi mediální hvězdy. Pravdou však taky je, že zásluhou velikosti nadnárodních potravinářských korporací, mají jejich akcie v portfoliu i investoři, kteří se na potravinářský sektor jinak nijak zvlášť nezaměřují. A to proto, že akcie těchto gigantů jsou zastoupeny v portfoliích regionálně či globálně orientovaných fondů, které se však primárně na potravinářství nezaměřují.

Proti cyklu

Potravinářský průmysl je z investičního pohledu brán jako necyklické spotřební zboží. Důvod je jednoduchý, potraviny a nápoje představují v životě každého člověka nezbytnost. A to bez ohledu na ekonomický cyklus. Každý člověk bude potraviny a nápoje nakupovat vždy, ať už jsou levné či drahé. Stabilní poptávka na jedné straně a rychle se měnící ceny zemědělských vstupů podle úrody či počasí na druhé straně dělá z potravin a nápojů necyklické odvětví. Zásluhou toho mohou akcie firem v tomto segmentu představovat zajímavý diverzifikační prvek investorských portfolií. Samozřejmě, že lidé šetří na potravinách v dobách krize, ale přesto propad tohoto segmentu není tak velký jako u řady jiných. Např. v roce 2011 dosáhl index zaměřený čistě na potraviny lepšího výnosu než index nepotravinářských akcií (ty výrazně postihla dluhová krize v eurozóně).

Dobrá výkonnost

Navzdory ekonomické krizi a následné stagnaci si v posledních pěti letech vedly akcie potravinářských společností velmi dobře. Index MSCI World Food, Beverages & Tobaco dosáhl průměrné výkonnosti měřeno v českých korunách 19,3 % p.a., což je velmi zajímavé zhodnocení. Kupříkladu index zahrnující světové akcie i nepotravinářských společností dosáhl za stejné období zhodnocení 16,5 % p.a.

Zajímavý pohled poskytne srovnání indexů potravinářských akcií a indexů zemědělských plodin. Platí, že potravinářský index prodělával korekce (či snižoval svou kladnou výkonnost) po výrazných nárůstech cen zemědělských plodin. V obdobích, kdy se ceny držely stabilně na nižších úrovních, rostl potravinářský index rychleji. To naznačuje, že se producentům a prodejcům potravin krátkodobě nedaří promítnout zdražení vstupu do cen pro konečné spotřebitele. Naproti tomu stabilita cen potravinářských komodit akciím potravinářských firem prospívá.

Jak participovat

Běžný investor, který nechce mít starosti okolo pěstování plodin či chovu hospodářských zvířat, ale přesto chce participovat na segmentu, potravin si může v tuzemsku vybrat ze dvou podílových fondů zaměřených na tuto oblast. A to ING (L) Invest Food&Beverages a KBC Equity Fund Food&Personal Products. Oba fondy jsou však v cizích měnách. Oba investují do akcií potravinářských společností. Prvně jmenovaný preferuje růstový styl před hodnotovým.

Investiční možností, která může stát za pozornost je Amundi Funds Equity Global Agriculture, který se zaměřuje na společnosti působící přímo v zemědělství, jež se zabývají provozováním farem, obděláváním půdy apod. Jde tedy o poněkud jiný cílový segment než u prvních dvou fondů.

Investor má rovněž k dispozici ETF zaměřené na potravinářské indexy, a to od db x-trackers, ComStage, iShares či Lyxor.

Autor článku

Evžen Fojtík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE