Atraktivita sóji u pěstitelů roste, čeká se její přebytek

19.02.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Zemědělci na středozápadě USA plánují pro letošní rok vyšší výsev sóji. Tento faktor může zatlačit její cenu směrem dolů.

Za loňský rok cena sójových bobů propadla o více než 6,5 procenta. V porovnání s kukuřicí a pšenicí se však jedná o mnohem menší propad. Kukuřice oslabila téměř o 38 procent a pšenice o necelých 19 procent. Aktuálně jsou ceny sójových bobů nejvyšší za posledních 5 měsíců.

Někteří zemědělci ve Spojených státech uvažují, že letos zvýší osetí sójou až o 20 procent proti loňskému roku. Podle výzkumu společnosti Informa Economics američtí farmáři zvýší výměru sóji v letošním roce průměrně o 6 procent na rekordních 81,3 milionu akrů. Společnost dále předpokládá, že výměra kukuřice poklesne o 2 procenta poté, co loni rekordní sklizeň ceny snížila.

Graf č.1: Sójou osetá plocha v USA v tisících akrech (Zdroj: Bloomberg)

20140218_colosseum_1.jpg 

Zvětšení oseté plochy sóji v USA může vést současně k růstu jejího výsevu i v Brazílii a Argentině. To by mohlo znamenat další významné navýšení globálních zásob. Podle odhadu USDA sklidí Brazílie tento rok rekordních 90 milionů tun sóji. Předpoklad pro Argentinu je v úrovni 54 milionů tun.

Graf č.2: Globální zásoby sóji v tisících tunách (Zdroj: Bloomberg)

20140218_colosseum_2.jpg 

Někteří analytici předpovídají, že do letošního podzimu cena sóji poklesne na 9,5 USD za bušl. Proti současným cenám, které dosahují 13,3 USD za bušl, by se tak jednalo o pokles v rozsahu téměř třiceti procent.

Cena sóji je třikrát větší než cena kukuřice. Podle Edwarda Usseta, specialisty v oblasti zrnin z minnesotské univerzity, se jedná o nejvyšší průměrný rozdíl v tuto roční dobu od roku 2008.

Mnoho zemědělců upřednostnilo loni pěstování kukuřice v důsledku právě její vysoké ceny a omezilo rotaci plodin na svých územích. Výsadba jednoho typu plodiny na stejném místě několikrát po sobě snižuje úrodnost půdy a může zvýšit škody napáchané škůdci a chorobami. Následkem je nižší úroda. To zároveň dává další ekonomický důvod zemědělcům, proč vyměnit kukuřici za sóju.

Autor: Petr Habiger, analytik, Colosseum

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE