Maďarská centrální banka snížila úrokovou sazbu po 19. v řadě

20.02.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Maďarská centrální banka (MNB) snížila tento týden základní úrokovou sazbu o 15 bazických bodů z 2,85 na 2,70 procenta. Zajímavějším faktem ale je, že banka přistoupila k tomuto kroku již po 19. v řadě, přičemž v létě 2012 byly ještě sazby na úrovni 7 procent.

Celkově tak úrokové sazby klesly za jeden a půl roku o 4,3 procenta. MNB každý měsíc na svém zasedání počínajíc srpnem 2012 přistoupila ke snížení úrokové sazby, která přirozeně vedla k oslabení domácí měny. Maďarský forint (HUF) tak vůči euru (EUR) za 19 měsíců oslabil o 12 procent a tento týden si vůči společné měně eurozóny sáhl na 2 letá minima. Pochopitelně za oslabením forintu nestojí jenom úroková politika tamní centrální banky, ale i problémy z domácí politické a ekonomické scény.

Nízké úrokové sazby – nástroj předvolební kampaně?

Již 6. dubna se v zemi konají parlamentní volby, a tak jakékoliv ekonomické oživení politici nyní vřele přivítají. Nicméně MNB nesnižuje úrokové sazby jenom z důvodu podpory růstu HDP, ale i kvůli nízké hladině inflace. Ta vyjádřena indexem spotřebitelských cen (CPI) dosáhla v lednu 2014 historicky nízké, do očí bijící, nulové hodnoty.

Nízké úrokové sazby = slabý forint ? ekonomické dobro nebo zlo

Ačkoliv maďarská centrální banka (MNB) nevylučuje další snižování sazeb ve smyslu podpory ekonomiky, ekonomové z druhé strany řeky varují, že těmto krokům by už měl být konec. Slabý forint sice na jedné straně pomáhá zvýšit export země, na druhé straně ale zřetelně ubližuje domácnostem, které drží úvěry ve švýcarských francích nebo eurech. Nízké úrokové sazby mohou rovněž způsobit masivní odliv zahraničního kapitálu ze státu. MNB tak musí správně vybalancovat svoji monetární politiku, aby nejen podpořila domácí ekonomiku, ale rovněž zabezpečila finanční stabilitu státu.

Kde bude dno úrokových sazeb v Maďarsku?

Analytici nyní odhadují, že snižování sazeb se zastaví mezi hodnotami 2 – 2,5 procenta, přičemž nikdo si svým odhadem není naprosto jistý, protože MNB je ve svých krocích velmi těžce předvídatelná. Poslední rozhodnutí maďarské centrální banky stálo maďarský forint 1 procento hodnoty vůči euru. Guvernér Gyorgy Matalcsy má velmi dobrý vztah se současným premiérem Viktorem Orbánem, který pravděpodobně v dubnových parlamentních volbách obhájí svoje křeslo, a tak mu banka bude podle všeho nízkými sazbami krýt záda. Maďarsko sice vykazuje po kritickém roku 2012 celkem solidní hospodářský růst, nicméně ze zemí Vyšehradské čtyřky je nejvíce zadluženo s podílem dluhu na HDP až 80 procent.

Graf: Srovnání vývoje úrokových měr a měnového kurzu EUR/HUF od roku 2012

20140221_bossa_1.jpg 

Zdroj: Reuters

Obrázek: Postupné snižování úrokových měr Maďarska na jednotlivých zasedáních MNB od srpna 2012

20140221_bossa_2.jpg 

Zdroj: mnb.hu

BOSSA
Autorka příspěvku je analytičkou společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE