Největší internetový obchod za posledních 12 let

21.02.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Sociální síť Facebook koupila svého konkurenta - aplikaci na posílání zpráv WhatsUp - za 19 miliard USD. Právě částka dělá z této transakce největší internetový deal od roku 2001, kdy Time Warner koupil poskytovatele internetu AOL za 124 miliard USD.

Za transakci Facebook zaplatí 4 miliardy dolarů v hotovosti a 15 miliard v akciích. Zajímavostí je, že WhatsUp je konkurentem nejen Facebooku, ale i Twitteru, Kik Interactive a Snapchat. Právě Snapchat byl v hledáčku Facebooku v roce 2013 s cenovkou 3 miliardy USD. Snapchat to ale odmítl a proto Facebook hledal dál.

Vzhledem k tomu, že je to největší internetová transakce, jde i o největší transakci Facebooku. Ten naposledy koupil v roce v roce 2012 program na správu fotografií Instagram za 700 milionů USD. Tedy částka 19 miliard dolarů se jeví jako gigantická, nicméně Facebook si kupuje spolu se službou WhatsUp také 450 milionů uživatelů a rostoucí business s denním přírůstkem 1 milión nových účtů denně.

Zajímavou doložkou transakce a důkazem, jak moc s Facebook věří, je nadstandardně vysoký tzv. „brake-up fee“, tedy poplatek za to, kdyby transakce kvůli konkrétním důvodům nevyšla. Tato částka je údajně ve výši 2 miliard dolarů. Američtí regulátoři sice budou transakci posuzovat, vše ale nasvědčuje tom, že konkurence na trhu sociálních sítí nebude porušena. Jde o to, že příslušné orgány posuzují dlouhodobý dopad na trh. Jenže internetové prostředí a sociální sítě jsou natolik dynamickým trhem, že v současnosti vůbec nelze odhadnout, jak bude situace vypadat za rok. Natož dlouhodobě.

Jaký signál touto transakcí Facebook vysílá? Že si jsou naprosto jistí, že WhatsUp dovedou integrovat do struktury Facebooku a že se jim podaří monetizovat 450 milionů uživatelů (i když zdaleka ne všichni budou pro Facebook noví) a že přesvědčí akcionáře, že devatenácti miliardová investice se vyplatí. Zatím ale investoři mírně zaváhali, když po oznámení transakce a její ceny akcie Facebooku spadly o 5%. Nicméně po krátkém čase se ztráty redukovaly až na -2,3 %. Dlouhodobý růstový trend této akcie by to podle mého názoru nemělo ohrozit.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE