Co týden dal? Vláda se chystá přistoupit k fiskálnímu paktu EU

21.02.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vláda zahájila diskusi o přistoupení Česka k fiskálnímu paktu EU a rozhodnout by měla do léta. Pakt zavazuje země EU k tomu, aby do národní legislativy zavedly pravidla hlídající rozpočtovou kázeň.

Posledních 7 dní ve světě

Celosvětová poptávka po zlatě loni klesla o 15 procent a dostala se na čtyřleté minimum. Spotřebitelé sice měli o zlato rekordní zájem, investoři ale žlutý kov masivně prodávali. Oznámila to Světová rada pro zlato (WGC), která sdružuje přední těžaře. Podle WGC by však trh letos mohl vykázat růst.
Více informací

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën loni snížila čistou ztrátu na 2,3 miliardy eur (asi 63 miliard Kč) z pěti miliard eur v předchozím roce. Firma rovněž potvrdila dohodu o kapitálovém propojení s čínskou automobilkou Dongfeng Motor Group.
Více informací

Největší internetová společenská síť Facebook oznámila, že za 16 miliard dolarů (319 miliard Kč) kupuje provozovatele aplikace pro mobilní komunikaci napříč chytrými mobilními telefony Whatsapp.
Více informací

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v lednu stoupla na 13,61 procenta. V závěru loňského roku přitom byla na více než ročním minimu 13,50 procenta. Vyplývá to z informací, které zveřejnilo slovenské ústředí práce. Úřad uvedl, že už dlouhodobě se situace na slovenském trhu práce začátkem každého roku zhoršuje.
Více informací

Světové ceny ropy ve čtvrtek po dnech vzestupu mírně klesly, severomořská ropa Brent tak sestoupila zpět pod 110 dolarů za barel. Trh oslabily nepříznivé údaje z čínského zpracovatelského průmyslu, trh ale i nadále podporují obavy z vývoje v Africe a ve Venezuele a rovněž mrazivé počasí v USA.
Více informací

Evropská měna ve čtvrtek na devizovém trhu oslabuje. Ke ztrátám přispěla nejnovější statistika z eurozóny, která naznačila, že ekonomické oživení regionu stagnuje. Naopak dolaru pomohly příznivé statistické údaje z USA.
Více informací

Portugalský záchranný program zůstává všeobecně na správné cestě a oživení začíná mít stále pevnější kořeny. I nadále však přetrvávají značná rizika, zvláště před rozhodnutím ústavního soudu o letošních úsporných opatřeních. Vyplývá to z posledního hodnocení portugalského postupu v plnění záchranného programu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česká republika zřejmě nestihne vyčerpat evropské dotace na modernizaci železnic, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ministerstvo dopravy podle něj o projektech mimokoridorových tratí rozhodovalo netransparentně a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) některé veřejné zakázky na dodatečné stavební práce zadala až poté, co byly tyto práce provedeny. Při kontrole období od roku 2009 se kontroloři soustředili především na elektrizaci železničních tratí, uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková.
Více informací

Objem bankovních úvěrů stoupl v roce 2013 o 6,6 procenta na 2,51 bilionu korun. Objem úvěrů podnikům stoupl o 3,8 procenta. Úvěry poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o 4,5 procenta, z toho spotřebitelské úvěry o 1,7 procenta a hypoteční úvěry o 6,6 procenta.
Více informací

Skupina Zetor, výrobce traktorové techniky stejnojmenné značky, loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o sedm procent na 323 milionů korun. Podle provozního ředitele společnosti ZETOR TRACTORS Mariána Lipovského měla vliv na zájem o traktory celá řada faktorů. Za dobrými výsledky stojí jak velká poptávka po nejnovějším modelu, tak zefektivněná výroba.
Více informací

Pojišťovny prokázaly loni pojistné podvody za více než miliardu korun, což je o dvě procenta více než předloni. Celkem prověřovaly přes 10.600 podezřelých případů, meziročně o 73 procent více.
Více informací

Výdaje ministerstva financí budou procházet větší kontrolou. Ministr Andrej Babiš nařídil, aby veškeré výdaje úřadu nad 50.000 korun posuzoval první náměstek Lukáš Wagenknecht a výdaje nad půl milionu sám Babiš. Cílem je zajistit efektivní hospodaření s veřejnými prostředky.
Více informací

Vláda zahájila diskusi o přistoupení Česka k fiskálnímu paktu EU. Rozhodnout by měla do léta, přičemž koaliční strany tento krok podporují. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka. Pakt zavazuje země EU k tomu, aby do národní legislativy zavedly pravidla hlídající rozpočtovou kázeň. Česko by se opatřeními v paktu řídilo až po přijetí eura, uvedl Sobotka.
Více informací

Průměrná cena nafty na tuzemských čerpacích stanicích za poslední týden klesla o pět haléřů na 36,11 koruny za litr a téměř se vyrovnala ceně benzinu. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o dva haléře a motoristé ho tankují v průměru za 36,10 Kč/l. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU