Krokem k udržitelnému vývoji je snížení energetické náročnosti

26.02.2014 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Energetická náročnost našich životů, ale i bydlení je opravdu vysoká. Stavíme satelitní bydlení za velkými městy a přitom do měst dojíždíme za prací nebo do škol. Líbí se nám zelené plochy v centrech metropolí, ale už nechápeme, že právě zeleň zvyšuje energetickou náročnost našich životů.

Užíváme techniku vyráběnou s myšlenkou plánovaného zastarávání, produkty nemáme zájem opravovat ani recyklovat. Udržitelnost naší budoucnosti z hlediska energetického i environmentálního se tak nachází na hranici možností. Jak tedy docílit energetické udržitelnosti a jakou roli v ní zaujímají moderní technologie? Právě těmito tématy se zabývala konference Smart Life, na které promluvili odborníci ze sféry energetiky, architektury a nových technologií.

Konference Smart Life, která proběhla v Praze pod záštitou vydavatelství Sdělovací technika a ve spolupráci s Českou podnikatelskou radou pro udržitelný rozvoj (CBCSD), řešila především téma udržitelnosti, budoucí vývoje v oblasti energetiky a energetické řešení Smart Grid, neboli inteligentní sítě umožňujících regulaci výroby a spotřeby elektrické energie. Konferencí provedl vydavatel Dr. Petr Beneš.

Bydlení a možnosti udržitelnosti

Snaha snižovat energetickou náročnost bydlení a stavět takzvané pasivní domy je v dnešní době trend i nutnost. Energeticky nenáročné stavby totiž povedou do budoucna k udržitelnosti. „Někdy nám však ve snaze snižovat energetickou náročnost brání i mentální bariéry nebo dlouhá návratnost opatření,“ uvedl na konferenci Smart Life architekt Petr Štěpánek. Cílem k udržitelnosti bydlení je podle něj implementace nových technologií a environmentální politika vlády, která bohužel často upřednostňuje krátkodobé cíle před dlouhodobými.

„Energetická náročnost bydlení není jen, to co protopíme, ale i zátěž panelových výstaveb, které jsou energeticky náročné,“ sdělil. Ve svém projevu se zaměřil i na satelity, které vznikají za velkými městy. „Řada obyvatel satelitů dojíždí do Prahy nebo jiných metropolí, čímž energetickou náročnost nesnižuje,“ vysvětlil Ing. arch. Petr Štěpánek. Zabýval se i prvkem městské zeleně v souvislosti s energetickou zátěží. „Města by měla směřovat k vytváření krátkých vzdáleností, přes které budou lidé motivováni chodit, protože se budou cítit bezpečně. Ideálně by snahy měst měly vést ke vzniku obchodních pasáží,“ sdělil. A právě zeleň v centru měst je podle architekta faktorem, který do nich z energetického hlediska nepatří. Prodlužují se tak jednak vzdálenosti a také se lidé při průchodu zelení necítí bezpečně.

Současnost a její rizika

Doba, v níž žijeme je rizikovým obdobím, vzhledem k tomu, že se nacházíme před řadou krizí a pohybujeme se na hranici udržitelnosti. Nezávislý odborník České podnikatelské rady, Ivan Beneš chápe největší problémy současnosti v nedostatku zdrojů a nestabilitě multipolárního světa. „Žijeme v době, v níž se potýkáme s klimatickými změnami i nedostatkem zdrojů. Je proto nutná inovace a adaptace, i strategická pružnost,“ řekl, a navázal tak na Mezinárodní ekonomické fórum konané v lednu 2014 v Davosu.

Dále promluvil také k tématu digitálního rozpadu. „Díky digitálnímu rozpadu lze snadno dezinformovat a tak ovlivňovat náš každodenní život. Obáváme se problémů kybernetické špionáže a útoků, což narušuje naši důvěru a tak i znemožňuje případné odvrácení těchto hrozeb,“ uvedl Ing. Ivan Beneš. Připomněl i problém nedostatku zdrojů, kdy zdůraznil, že za posledních 10 let poklesla cena komodit více, než za předešlých 100 let. Zásadní je podle něj i obnovitelnost zdrojů. „V přírodě funguje cyklický proces – vše co zemře, se stává zdrojem, a tento cyklus je nutné dostat i do technického světa,“ popsal situaci. Technický svět zatím pracuje jen s principem jednorázového využívání produktů. V popředí jsou tendence, aby se technická zařízení neopravovala a rovnou šla na skládky, kdy výrobci vyrábí produkty u nich už je využito plánovaného zastarávání. Vzor je proto třeba brát z přírody.

Udržitelnost za pomoci moderních technologií

Pro řešení problémů energetické udržitelnosti i energetiky obecně je nutná pomoc moderních technologií. Podle Ing. Jiřího Poláka je v energetice zásadní zavedení standardů, přičemž řešení vidí v užívání IP protokolu. „I energetika bude mít IP adresu. Zdá se totiž, že je to jediný standard, který vše převálcuje. V budoucnosti například i elektroměr bude mít IP adresu, přes kterou půjdou přečíst údaje o odběrateli,“ řekl.

Konference se dále věnovala novým inteligentním sítím neboli Smart Grid. Zaznělo například, že v energetice se budou v budoucnosti využívat i mobilní technologie, které se už nyní testují. Vše směřuje k tomu, že elektroměry budou mít v sobě zabudovanou SIM kartu, na níž bude nastavený daný tarif. Díky těmto nástrojům bude možné reportování, odesílání statistik, například kolikrát došlo ke spojení se serverem nebo kolik bylo posláno dat.

Energetická udržitelnost tak bude muset být postavena na propojení energetické nenáročnosti, využití moderních technologií a dostatečném zabezpečení dat.

Zdroj: ČESKÁ PODNIKATELSKÁ RADA PRO UDRŽITELNÝ ROZVOJ (CBCSD)

Štítky:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ