Japonský jen jako hlavní indikátor světových trhů

05.03.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Pokud chceme vědět, jakým směrem se tentokrát vydají americké akciové indexy, tak nám při správné identifikaci pohybu může pomoci i měnový pár USD/JPY.

Tato dvě zdánlivě odlišná aktiva od konce roku 2012, kdy se stal novým japonským premiérem Shinzo Abe, vykazují výraznou pozitivní korelaci neboli závislost, což znamená, že když měnový pár USD/JPY jde směrem na sever (dolar posiluje a japonský jen oslabuje), tak posiluje i americký akciový index S&P 500. Shinzo Abe je celosvětově známý svými ambiciózními cíli a odvážnou politikou, v níž si předsevzal dosažení 2procentní inflace a ekonomického oživení země do dvou let od svého nástupu. Chce k tomu použít uvolněnou monetární politiku, fiskální stimuly a strukturální reformy.

Měnová politika Japonska vede k oslabení jenu

Z pohledu finančních trhů a tohoto článku je nejzajímavější právě japonská měnová politika, protože japonská centrální banka (BOJ) je momentálně nejaktivnější centrální bankou na světě, a to jak z pohledu absolutní výše bankovní bilance, tak i z hlediska relativního poměru bilance BOJ k velikosti ekonomiky (HDP). BOJ každý měsíc uvolňuje do ekonomického systému 78 miliard USD, což je dokonce vyšší částka než nyní tiskne americká centrální banka (Fed). Ta měsíčně nakupuje aktiva za 65 miliard USD, přičemž toto množství by na rozdíl od BOJ mělo s každým nadcházejícím měsícem klesat o 10 miliard USD. Bilance japonské centrální banky za rok 2013 vzrostla o neuvěřitelných 46 procent. Navíc japonská centrální banka je připravena spustit tiskárny ještě rychlejším tempem, vykáže-li ekonomika zpomalení, což hrozí na jaře po zvýšení spotřební daně z 5 na 8 procent.

Japonská monetární politika nízkých úrokových sazeb a slabého jenu podporuje poptávku po rizikových aktivech zejména amerických akciích

Plánované kroky obou centrálních bank v oblasti měnové politiky, kdy Fed zamýšlí tisknout méně peněz a BOJ naopak více, naznačují další oslabení jenu (JPY) a posílení dolaru (USD). Právě takovýto vývoj na měnovém páru USD/JPY indikuje další posílení amerických akcií.

Carry trade

Důvodem je tzv. „carry trade“. Ten spočívá ve vypůjčení si měny s nižší úrokovou sazbou a následné investice těchto prostředků do aktiva s vyšší úrokovou sazbou (výnosností). V našem konkrétním případě si investoři vezmou půjčku v japonských jenech, z níž zaplatí téměř nulové úrokové náklady, jelikož v zemi vycházejícího slunce jsou prakticky nulové úrokové sazby. Jeny smění do dolarů a za dolary nakoupí akcie, které loni přinesly zisk přes 25 procent (index S&P 500). Na konci obchodu akcie prodají, čímž získají dolary a zisk z akcií, USD smění zpátky do JPY a vypůjčené jeny spolu s úrokem vrátí.

Investorská logika, kdy se vypůjčuje měna s nízkou úrokovou sazbou a investuje se do výnosnějšího aktiva, se dá ve vztahu s japonským jenem využít nejen pro americké akcie, ale pro jakékoliv výnosnější a rizikovější aktivum. Nejčastěji se v této souvislosti uvádí japonské akcie, australský nebo novozélandský dolar. Půjčíme-li si levně jeny, tak můžeme nakoupit například japonský akciový index Nikkei, který loni posílil přes 50 procent právě díky politice BOJ. U tohoto obchodu navíc eliminujeme kurzové riziko AUD a NZD jsou měny vyspělých zemí, které nyní nabízejí nejvyšší úrokové sazby, a to 2,5 procenta.

 

Výše uvedenou úrokovou logiku lze podpořit i logikou sentimentu. Japonský jen je obecně považován za tzv. bezpečný přístav, po němž roste poptávka v dobách strachu a nejistoty. Je-li vše v pořádku a na trzích je klid, tak zájem o jen klesá (USD/JPY jde nahoru) a přirozeně převažuje poptávka po rizikových aktivech, jež nesou vyšší výnos (S&P 500, Nikkei, AUD, NZD). Naopak převládá-li na trzích strach a obavy, tak roste zájem o jen (USD/JPY jde směrem dolů) a klesá poptávka po rizikových aktivech. JPY a S&P 500 by se tudíž měly vyvíjet stejným směrem, což potvrzuje i následující graf. Ačkoliv USD/JPY nyní za S&P 500 mírně zaostává kvůli obavám ze situace na Ukrajině, z dlouhodobého hlediska se očekává jeho pokračování směrem na sever, což by mohlo podpořit i další zájem o americké akcie.

Graf: Srovnání vývoje USD/JPY a Indexu S&P 500

usdjpy_a_index.png


BOSSA
Autorka příspěvku je analytičkou společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE