Rusko hýbe akciovými trhy

05.03.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Akciové trhy v posledních dnech prožívají neobvykle rušné časy. Denní volatilita 3 % tady už dlouho nebyla a mnoho akciových investorů má velký strach. Naopak někteří jiní v tom vidí výtečnou příležitost, jak relativně levně nakoupit. Kdo má tedy pravdu?

Jaká jsou fakta: ruská plně vyzbrojená armáda je na cizím svrchovaném území a obsazuje důležitá stanoviště. Celý západní svět diplomaticky tlačí na prezidenta Putina, aby své vojáky stáhl. Ten se tomu jen směje a operace „ochrana rusky hovořících lidí“ pokračuje se zbraněmi v ruce. Říká, že bude plnit cíl všemi prostředky. Tyto informace nejsou příliš uklidňující a trhy jsou oprávněně nervózní.

Na druhou stranu je třeba situaci přirovnat k něčemu alespoň částečně podobnému. Například situace v Sýrii před několika měsíci byla vážná a velmi podobná Ukrajině. Také tam hrozila válka, možná i jaderná, ale situace postupně vyšuměla. Nebo například tsunami v Japonsku, které poškodilo jadernou elektrárnu Fukušima, vyvolávalo ve světě (i akciovém) obavy z jaderné katastrofy a trhy krátkodobě poklesly o několik procent. I Fukušima, i Sýrie představovaly potenciálně velkou hrozbu pro celý svět a aniž by se situace trvale vyřešila, akciové trhy na ně rychle zapomněly.

Myslím si, že velmi podobná situace nastane i s Ruskem. Putin není blázen aby začal střílet a skutečně na sebe poštval celý západní svět. Navíc ví, že Ukrajince lehce vytlačí bez výstřelu. Sám navíc dementoval, že by chtěl Krym připojit k Rusku. Myslím si, že mu bude stačit pouze obsadit území, mít nad ním kontrolu a zejména (a to je to proč to celé dělá) mít kontrolu nad přepravou ropy a obilí po Černém moři.

A proto považuji situaci na Krymu za v podstatě vyřešenou, tedy pokud mluvím o negativních reakcích na akciových trzích. Samozřejmě definitivní politické řešení je předpokládám v nedohlednu, ale moje doporučení investorům je: kupovat. I kdyby přišlo ještě pár turbulentních dní, je to pouze malá epizoda na rostoucím trhu.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE