Cena mědi klesla na 4letá minima

14.03.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Měď podléhá již druhý týden masivnímu výprodeji. Cena této průmyslové komodity klesla pod úroveň 6 500 dolarů za tunu neboli 3 dolary za libru, což jsou důležité psychologické cenové hodnoty a dostala se tak až na 4letá minima.

Od čtvrtka 6. března měď ztratila 8,9 procenta, neboli zlevnila o 600 dolarů za tunu. Za takovouto cenu se naposledy obchodovala v létě v roce 2010.

Čína již nebude zachraňovat krachující firmy, ponechá je volné ruce trhu

Důvodem výprodeje mědi je série špatných ekonomických zpráv, kterými Čína zásobuje média. Minulý pátek zveřejnila lidová republika informaci, že finančně nepomůže tamnímu výrobci solárních zařízení – firmě Chaori Solar Energy Science and Technology, čímž se tato společnost stala prvním podnikem, který čínská vláda nezasanovala. Firma neměla dostatek kapitálu k výplatě úroků z dluhopisů, které emitovala v j?anech před 3 lety. V minulosti bylo zvykem, že stát podpořil instituce neschopné splácet své závazky, čímž se uměle snižovalo kreditní riziko a banky půjčovaly za nízké úroky i méně bonitním firmám, protože se předpokládalo, že firemní dluhopisy mají implicitní garanci vlády a státních bank. Ve výsledku tak rostl morální hazard. Rovněž nepřiměřeně rostlo i zadlužení firem. Tím, že Čína tentokrát firmě Chaori Solar Energy Science and Technology finančně nepomohla, dala jasně najevo svůj nový pozitivní postoj k postupné přeorientaci země směrem k tržním principům finančních trhů.

Když se dostanou zásoby mědi na trh, nabídka výrazně převýší poptávku

Čína se na světové poptávce po mědi podílí 40 procenty. Nedávná zpráva ale ukázala, že přibližně 60 - 80 procent importované mědi do Číny se nepoužívá ve stavebnictví a výrobě, ale jako kolaterál pro dolarové půjčky, za něž se platí nízký úrok. USD se následně změní za j?any (CNY), za něž se v šedém bankovnictví přijímají vysoké úroky. Ponechání firmy Solar Energy napospas osudu nastartovalo výprodej mědi, protože přijdou-li další platební neschopnosti firem, bude měď, jež nyní slouží jako zástava, věřiteli uvolňována k prodeji na trh, na němž následně vzroste nabídka, po níž nebude adekvátní poptávka. Rozprodávání měděného kolaterálu a jeho uvolňování na trh může rovněž podpořit klesající cena samotné komodity i nižší cena j?anu, který neobvykle oslabuje vůči USD.

Poptávka po mědi ze strany Číny kvůli slabší výkonosti ekonomiky může dále klesat

Do ohně výprodeje mědi přiložily polínko i sobotní data obchodní bilance Číny. Ta vykázala druhý největší deficit v historii státu, když export v únoru meziročně klesl o 18,1 procenta. Obavy ohledně ekonomické výkonosti a možnosti dosažení stanoveného 7,5 procentního růstu HDP v roce 2014 se opět objevily na scéně. Nejistotu ohledně významnějšího zpomalení výroby v druhé největší ekonomice podporují i hodnoty indexu nákupních manažerů (PMI), který signalizuje kontrakci v sektoru výroby pro nejbližších 6 měsíců. Nižší ekonomická výkonost a slabší aktivita ve výrobě přirozeně znamenají slabší poptávku po mědi ze strany největšího světového spotřebitele.

Graf: Denní graf mědi

20140314_med.png

BOSSA
Autorka příspěvku je analytičkou společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Štítky:

Autor článku

Michala Moravcová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE