V únoru se investičním fondům po slabém lednu dařilo

17.03.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Více než 85 % sledovaných fondů uzavřelo minulý měsíc s kladnou výkonností a jejich výsledky podpořil růst na globálním akciovém trhu.

Navzdory vysoké volatilitě uzavřela v únoru většina burz svá obchodování v plusu, i když v radě případů se jednalo jen o mírný růst. Index MSCI AC World, který odráží situaci na globálním trhu, rostl o +4,7 % (v USD). Negativně se na výsledcích fondů projevilo posílení české koruny vůči cizím měnám, zejména vůči americkému dolaru o +2,7 %.

V únoru nakonec hrály prim rozvinuté trhy, jejichž index MSCI World rostl o +4,4 % (v USD). Fondy zaměřené na burzy rozvinutých evropských zemí rostly průměrně o +3,9 %. Mezi nejlepší produkty patřil CS Equity Fund (Lux) - Italy B (Acc) (EUR), který investuje své prostředky na italském akciovém trhu a který získal +11,5 %. Lídrem mezi fondy, které jsou vedeny v domácí měně, se stal s výsledkem +1,9 % fond ESPA STOCK EUROPE-ACTIVE VT (Acc) (Kč).

20140317_fondy_1.jpg 

Atraktivního výnosu dosáhly další měsíc v řadě produkty, které svá aktiva investují na americkém akciovém trhu (+1,9 %). Jejich průměrná výkonnost za posledních 12 měsíců už překročila +25 %. V únoru tamní hlavní burzovní index S&P500 vytvořil nová historická maxima.

Už poněkolikáté se hůře vedlo rozvíjejícím trhům. Výkonnost indexu MSCI Emerging Markets dosáhla +3,2 % (v USD). Na horší výsledky obchodování měla v řadě rozvíjejících se zemí vliv další eskalace politické krize na Ukrajině. Nakonec však nejméně důvodů ke spokojenosti měli investoři do ruských akciových fondů, protože jejich investice ztrácely průměrně 4,0 %.

20140317_fondy_2.jpg 

Ve skupině smíšených fondů měly navrch fondy s dynamickou strategií a fondy aktivní alokace, jejichž hodnota rostla průměrně v jednotlivých případech o +1,8 % a +1,3 %. O něco horší výsledky zaznamenaly smíšené vyvážené fondy a fondy stabilního růstu, které dosáhly výkonnosti +1,0 % a 0,9 %. V první z uvedených skupin nejvíce rostl fond KB Privátní správa aktiv 4, OPF (Kč), a to o 3,2 %. Mezi fondy aktivní alokace nejvyšších výnosů dosáhl Parvest – ČP INVEST Fond živé planety, OPF (Kč) (+4,5%).

Na tuzemském dluhopisovém trhu došlo v únoru k poklesu úrokových sazeb a růstu cen, zejména v druhé polovině měsíce. Podobná situace nastala také v Polsku. V případě 10letých dluhopisů ostatních zemí Nové Evropy, tzn. Ruska, Turecka, Rumunska nebo Maďarska, výnosy klesaly.

 20140317_fondy_3.jpg

Není proto překvapením, že mezi dluhopisovými produkty nejlepších výsledků dosáhly současně evropské High Yield fondy a univerzální dluhopisové fondy Nové Evropy, jejichž průměrný výnos byl v obou případech +0,9 %. V první skupině nejvíce rostl Parvest – Bond Euro High Yield A (Acc) (EUR) (+2,1 %) a nejlepším produktem denominovaným v domácí měně byl s výsledkem +1,6 % ESPA BOND EUROPE-HIGH YIELD VT (Acc) (Kč). Výkonnostním lídrem v druhé skupině se za minulý měsíc stal KBC Renta – Zlotyrenta A (Acc) (PLN)(+2,3%), jehož výsledky jsou ve velké míře závislé na obligacích denominovaných v polských zlotých. Nejvyšších výnosů mezi fondy vedenými v českých korunách dosáhl v hodnotě +2,3 % fond Conseq Invest – New Europe Bond Fund D (Dis) (Kč).

Ve srovnání s tím o něco hůře dopadly fondy, které investují na tuzemském dluhopisovém trhu. Ty rostly o +0,2 %. Nejvyšší výnos z nich vykázaly ING International Czech Bond P (Acc) (Kč) a Pioneer obligační fond, OPF (Kč), které dosáhly v jednotlivých případech +0,46 % a +0,43 %. Pouze jediný fond ve skupině zaznamenal zápornou výkonnost.

Zdroj:

 


 AnalizyOnlineLogo_2.png

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE