Slevové kupóny mohou představovat zajímavou daňovou výhodu

01.04.2014 | , Finance.cz
DANĚ


Základní myšlenka slevového kupónu je v podstatě stejná jako nabídka akčního zboží nebo zboží na slevových portálech. Vždy se počítá s tím, že zákazník si kromě zlevněného produktu nakoupí i další produkty nebo služby, které obchod nabízí. Marže tohoto zboží pak ve výsledku vyrovná slevu, která je poskytnuta kupónem.

Výhoda nepeněžních poukázek spočívá v daňovém zvýhodnění. Zaměstnanec dostává vyšší čistý příjem, který je osvobozen od daně z příjmu a plateb sociálního a zdravotního pojištění. Současné daňové zákony jsou nastaveny tak, že finanční příspěvky pro zaměstnance v podobě odměn jsou pro veřejnou správu velmi nákladné a ani samotní zaměstnanci nakonec nedostanou vše, co jim zaměstnavatel zamýšlel dát.

Kdo si může slevovými kupóny snížit daně?

Tato výhoda je určena především společnostem s ručením omezeným, čili právnickým osobám, které mohou poskytnout slevové výhody zaměstnancům například ve formě příspěvku na dovolenou ve výši až 20 tisíc ročně. Vydělá na tom jak pracovník, tak i zaměstnavatel. Pokud by zaměstnavatel dal zaměstnanci finanční odměnu k platu například ve výši 3 500 korun, musel by tuto částku zdanit, pokud ovšem zaměstnanec dostane slevový voucher, netratí z něho nic. Voucher musí být fakturován na jméno zaměstnavatele. Stejným způsobem je možné poskytnout zaměstnanci i další slevové kupóny, například na masáže, wellnes, vstup do aquaparků, nebo vstupné na různé kulturní akce. Tyto příspěvky nemají žádné zákonné omezení ve své výši. Výjimku z nedaňových nákladů tvoří například voucher na mytí aut, který v případě mytí služebních aut lze použít jako daňový náklad. Zprostředkování služby slevovým portálem nijak nelimituje její zaúčtování do daňových nákladů, jen je třeba si ohlídat, od koho žádat na danou službu daňový doklad. Servery nabízející slevové kupóny jsou v České republice na vzestupu a očekává se, že jejich zisky i zisky prodejců porostou. Nebojí se jich proto ani velké, ani malé společnosti.

Nejoblíbenější zaměstnanecké benefity

Mezi nejoblíbenější zaměstnanecké benefity ve firmách patří jídelní kupony, stravenky, stravovací poukázky, stravovací kupony. Motivují zaměstnance a zvyšují jejich loajalitu k firmě, zároveň ale šetří náklady zaměstnavatele. Vedou k výrazné úspoře na daních. Stravenky jsou určeny výlučně k úhradě teplého hlavního jídla nebo potravin, rozhodně je nelze uplatnit na nákup cigaret nebo alkoholu. Formou stravenky se reálně navyšuje mzda zaměstnanci a z jejich hodnoty nemusíte platit daň ani odvody na sociálním a zdravotním pojištění. Místa, na kterých je možné použít stravovací slevové poukázky, bývají označena na dveřích provozoven, nebo u pokladny.

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ