Komoditní vývoj v březnu

03.04.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Měsíc březen byl pro obchodníky zajímavý svými pohyby především v sektoru mas a obilnin. Pšenice zaznamenala 16 procentní růst. Vepřové půlky zdražily o dalších 19 procent. Komoditní index RICI pokračoval v mírném růstu po únorovém skoku o 5,5 procenta. Nejhůře se dařilo stříbru a mědi, které oslabily o více jak 5 procent.

Drahé kovy započaly v druhé polovině měsíce sérii propadů, který odstartovalo uvolnění napětí na Krymu a následný projev guvernérky Fedu Janet Yellenové. Fed 19. března ohlásil snížení objemu odkupu dluhopisů v rámci QE3 z 65 miliard dolarů měsíčně na 55 miliard měsíčně. Fed plánuje zvednout klíčové úrokové míry na 1 procento ke konci roku 2015 a na 2,25 procenta na konci roku 2016. Období kladných zápůjčních sazeb GOFO, které započalo již 6. března, rovněž značí dostatek likvidity na mezibankovním zápůjčním trhu se zlatem. Díky propadu ceny zlata jsou hedgeové fondy nuceny uzavírat svoje nákupní pozice, které vzrostly v březnu na nejvyšší úrovně od dubna loňského roku. Poptávka po fyzickém zlatě v Číně sílí. Do země se v únoru importovalo 109,2 tuny zlata z Hongkongu. Čína v minulém roce předstihla Indii a zaujala místo největšího konzumenta zlata na světě, když celkově spotřebovala 1066 tun kovu.

Irácká centrální banka provedla v březnu největší nákup zlata mezi centrálními bankami za poslední tři roky, když nakoupila 36 tun zlata v hodnotě 1,56 miliardy dolarů. Poslední větší nákup provedla mexická centrální banka, když v březnu roku 2011 nakoupila 78,5 tuny zlata. Centrální banka se snaží stabilizovat kurz iráckého dináru proti ostatním měnám. Podíl kovu na celkových rezervách tvořil méně než dvě procenta. Podíl zlata v rezervách Německa nebo USA tvoří více jak 70 procent. Podle dat MMF měl Irák ve svých rezervách k loňskému srpnu 29,8 tuny. Centrální banky v roce 2012 nakoupily 544 tun zlata, což bylo nejvíce za posledních padesát let. V minulém roce podle společnosti WGC nakoupily 369 tun.

Cena ropy WTI ke konci měsíce posilovala a dostala se zpět na úrovně, z kterých propadla 10. března. Zásoby ropy v Cushingu v Oklahomě, v klíčovém místě pro dodávky ropy WTI, poklesly osmý týden v řadě a poptávka po benzínu vzrostla na tříměsíční maxima. Prezident Barack Obama prohlásil, že sankce proti Rusku mohou zahrnovat sektor energetiky. Napětí kvůli Ukrajině obnovilo diskuze o tom, jestli by vláda neměla uvolnit export ropy z USA.

Japonsko, druhý největší asijský dovozce pšenice, po své nízké domácí produkci zrnin navýší plán nákupů pšenice na další čtyři roky. S tímto vyjádřením přišlo japonské ministerstvo zemědělství, které zároveň dodalo, že Japonsko nakupuje skoro 90 % obilnin ze zámoří. Japonská vláda plánuje dovézt téměř 5 milionů metrických tun potravinářské pšenice v hospodářském roce začínajícím 1. dubna. Japonská produkce této komodity se snížila o 6 % na 806 tisíc tun v loňském roce oproti roku 2012. Stejně tak poklesla díky nevlídnému počasí o 12 % úroda pšenice v Hokajdu, největší pěstitelské oblasti pšenice v Japonsku.

Káva typu Arabika přerušila předchozí růst poté, co dešťové přeháňky v březnu zavlažily důležitou brazilskou pěstitelskou oblast ve státě Minas Gerais. To vytváří naději na stabilnější vývoj produkce. Ještě v lednu a únoru totiž právě Brazílii sužovala sucha, což vyhnalo ceny až nad úroveň 200 centů za váhovou libru.

Cena vepřových půlek pokračovala ve strmém růstu, který trvá cca od poloviny února. Vepřové zdražuje z několika důvodů. Jednak jím spotřebitelé v USA do jisté míry nahrazují drahé hovězí maso, jehož trh je aktuálně sužován nízkým množstvím jatečního skotu. Nepříjemný je i smrtelný virus, která zahubil za posledních 12 měsíců přes 4 milióny vepřů na amerických farmách.

Tabulka: Změna ceny v březnu a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 31.3.

ropa WTI

-1

101,6 USD za barel

zlato

-2,9

1283,4 USD za oz

měď

-5,1

3,02 USD za libru

kukuřice

8,3

5,02 USD za bušl

pšenice

15,8

6,97 USD za bušl

káva Robusta

2,5

2094 USD za tunu

vepřové maso

19

127,2 US centu za libru

 

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

 20140403_colosseum.jpg

Autor příspěvku je analytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Vít Jedlička  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE