Sazby hypoték klesají. Přišel čas výhodných nákupů

10.04.2014 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Přes předpovědi ekonomických kapacit o konci nízkých úrokových sazeb u hypoték a nutnosti připravit se na méně výhodné podmínky při sjednávání tohoto produktu, nastává situace právě opačná.

Úrokové sazby hypoték dále klesají a momentálně se přibližují hranici historického minima z loňského května. Tlačí je tam neúprosný konkurenční boj mezi subjekty, které tyto finanční služby nabízejí.

Nahoru, dolů – na houpačce s hypotékou

Úrokové sazby padaly jako kámen ke dnu po řadu let a koupit na hypotéku dům či byt bylo stále výhodnější. V loňském roce ale konečně přišel dlouho očekávaný zvrat. Propad úrokových sazeb se zastavil a dokonce začaly mírně stoupat. Ekonomové prorokovali, že se tak stalo natrvalo a že výhodné hypotéky již jsou definitivně minulostí a zájemci je budou moci pořídit jen v rámci různých nárazových slevových akcí.

Opak se stal pravdou. Zatímco od května do září loňského roku nabízené úrokové sazby nezadržitelně rostly, již v říjnu se tento trend zastavil a začala se projevovat značná rozkolísanost cen. Už v prosinci se průměrná úroková sazba ustálila na hranici těsně nad 3 % a od té doby stále klesá. V současnosti se již znovu přibližuje svému historickému minimu.

TIP: Využijte naši HYPOTEČNÍ KALKULAČKU

Nový rok, nové podmínky

Úrokové sazby u hypoték ovlivňuje mnoho vnějších faktorů. Banky proto na přelomu roku opatrně vyčkávaly, jak se vyvine situace okolo nového občanského zákoníku a jaké změny se hypotečních úvěrů a finančních produktů všeobecně budou týkat. Na počátku roku již tradičně úrokové sazby spíše stagnují, vyčkává se na kroky konkurence.

Přestože poskytovatelé hypoték se opakovaně vyjádřili v tom duchu, že úrokové sazby hypotečních úvěrů jsou již nastaveny tak nízko, že vlastně pro jejich reálný pokles už neexistuje žádný prostor, nemožné se stalo skutkem. Již od února jsou vzájemnou rivalitou konkurujících si poskytovatelů úroky opět tlačeny směrem dolů, což by mělo nastartovat trh a přivést do bank více zájemců o nový hypoteční úvěr.

Vyplatí se refinancovat

Výhodné a nízké úrokové sazby však nahrávají nejen zájemcům o sjednání nového hypotečního úvěru, ale i těm, kdo už jej nějakou dobu splácí. Po skončení fixace úrokové sazby se zainteresovaní běžně obracejí nejen na svého poskytovatele hypotéky, ale i jeho konkurenty a hledají pro sebe nejvýhodnější podmínky pro pokračování smlouvy o hypotečním úvěru nebo naopak pro uzavření smlouvy zcela nové, kterou bude předchozí závazek refinancován. Zájmem toho, kdo splácí hypotéku, je samozřejmě zaplatit, respektive oproti půjčené částce přeplatit co nejmenší objem peněz, čemuž napomáhá právě nízká úroková sazba.

Chcete koupit nemovitost?

Pokud zvažujete koupi domu či bytu, přišel ten správný čas. Úrokové sazby jsou nízko a lze si je v této podobě zafixovat až na několik let. Tato situace však s největší pravděpodobností nebude nijak dlouhodobá. Proto jestliže si vyřídíte hypotéku na nemovitost právě teď, ušetříte. Za svůj dům či byt zaplatíte v úhrnu částku nižší až o desetitisíce korun.

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ