ZertifikateJournal 6/2014: Zpětné odkupy jsou IN

14.04.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Společnost Solactive AG odstartovala v polovině března Solactive European Buyback Index (index BUYEU), který má sloužit jako podkladové aktivum finančních produktů Société Générale Corporate & Investment Banking (SG CIB), mimo jiné swapů, opcí a certifikátů.

O tzv. Stock Buyback (zpětném odkupu akcií) mluvíme tehdy, pokud společnost vykupuje zpět z trhu své vlastní akcie. Tím dojde ke snížení počtu akcií v oběhu, což se pozitivně projeví na mnoha ukazatelích, které porovnávají velikost zisku s celkovým počtem akcií v oběhu. Zpětný odkup je oblíbenou alternativou k výplatě dividend, protože umožňuje akcionářů podílet se na úspěších společnosti.

Stock Buybacks se dlouhodobě využívají především v USA, nyní je však také zavádí stále více evropských společností. Obecně se předpokládá, že vedení společnosti má určitý informační náskok, co se hodnoty společnosti týče, takže oznámení zpětného odkupu ve významném objemu je na trhu často přijímáno pozitivně. Také vědecké studie potvrzují, že v době po oznámení zpětného odkupu (významného rozsahu) má kurz akcií pozitivní tendenci.

Nový index nabízí zajímavou příležitost, jak se na tomto trendu podílet a prezentovaná strategie by mohla být zajímavá pro mnoho skupin investorů. Jako potenciální členové indexu přicházejí do úvahy všechny společnosti z trhů západní Evropy, které ve dvou měsících před stanoveným dnem úpravy indexu oznámí zpětný odkup svých akcií. Při výběru musí dále společnosti splnit podmínku tržní kapitalizace ve výši minimálně 500 milionů eur a průměrný denní objem uskutečněných obchodů musí činit minimálně dva miliony eur za předchozí tři měsíce. Ve zpětném historickém propočtu (od 28. 11. 2008 do 14. 03. 2014) dosáhl index roční výnos výnos ve výši 23,17 procenta při volatilitě 17,98 procenta. Index byl spuštěn 27. 02. 2014 a bude upravován každé dva měsíce. Dne 28. 11. 2008 odstartoval Solactive European Buyback Index na hodnotě 1.000 bodů.

Zdroj: ZertifikateJournal

Aktuální vydání si můžete stáhnout níže.

Autor článku

Martin Svoboda


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE