Tokijský soud nařídil likvidaci bitcoinové burzy Mt. Gox

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. dubna (ČTK) - Tokijský soud dnes nařídil zahájit likvidační prodej majetku zkrachovalé bitcoinové burzy Mt. Gox. Burza v únoru vyhlásila bankrot kvůli odcizení statisíců jednotek elektronické měny a před týdnem soud odmítl její návrh na obnovení aktivit, uvedla agentura Reuters.

 

Mt. Gox byla v minulosti největší světovou burzou pro obchodování s kybernetickou měnou bitcoin. V únoru se však zhroutila v důsledku útoků hackerů a přišla o 850.000 bitcoinů, což při současném kurzu představuje zhruba devět miliard korun. Zjistila rovněž ztrátu 27 milionů dolarů (536 milionů Kč) ze svých účtů.

Právník Nobuaki Kobajaši, kterého soud jmenoval prozatímním správcem Mt. Gox, dnes sdělil, že povede vyšetřování generálního ředitele burzy Marka Karpelese ohledně jeho odpovědnosti za ztrátu aktiv. Věřitelé burzy se setkají 23. července, uvedl.

Bitcoin vznikl v roce 2009 a je konstruován tak, aby jej nemohly ovlivňovat vlády ani centrální banky. Kybernetické "mince" "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové jednotky stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet virtuálních mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Kurz bitcoinu je však vysoce nestabilní a podléhá extrémním výkyvům. Bitcoin totiž není všeobecně uznávanou a přijímanou měnou a prudké pohyby jeho hodnoty ukazují, že je považován spíše za vysoce spekulativní investici. Kritici bitcoinu často upozorňují na její zneužitelnost k praní špinavých peněz.

Štítky:

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK