Obří akvizice na obzoru?

28.04.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Po nedávném zveřejnění akvizic významných firem v rámci farmaceutického sektoru, si pozornost přebírá další potenciálně několikamiliardový obchod. Převážně průmyslový konglomerát General Electric by dle prozatím nepotvrzených informací měl převzít francouzskou společnost Alstom. Ta se kromě výroby turbín zabývá i vývojem rychlovlaků, známých TGV.

Objem případné akvizice by se dle zákulisních informací mohl vyšplhat až na 13 mld. USD, což by byl s přehledem největší obchod v historii GE. Větší by byl jen plánovaný odkup konkurenčního Honeywell z roku 2001 za 53 mld. USD, který však nakonec zhatil evropský regulátor.

Převzetí Alstom dává z pohledu amerického obra smysl, a to hned z několika hledisek. General Electric tímto způsobem podpoří svou pozici jednoho z lídrů na trhu výroby kolejových vozidel a navíc tak učiní za relativně dobrých podmínek. Akcie Alstom kvůli neuspokojivým výsledkům odepsaly jen za posledních dvanáct měsíců přes 20 % a tak si případná akvizice nevyžádá neúměrný objem finančních prostředků. Případnou akvizicí také dojde k alespoň částečnému rozpuštění hotovostního polštáře, který GE drží – 89 mld. USD ke konci roku 2013, z čehož je více než polovina držena v zahraničí.

Pro firmy se sídlem ve Spojených státech je výhodnější hotovost investovat prostřednictvím akvizic, než ji převést zpět do země. Došlo by totiž k jejímu zdanění až 35% srážkovou daní, čehož se z pochopitelných důvodů snaží management vyhnout.

Spekulace o převzetí Alstom silně ovlivnily obchodování s akciemi společnosti. Předpokládaných 13 mld. USD, které by měl GE za společnost nabídnout, totiž představuje 25% prémii nad cenu před zveřejněním těchto spekulací. Ihned po otevření francouzské burzy tak posílily akcie Alstom o 18 %, čímž se z výrazné části uzavřel prostor mezi tím, co GE nabízí a současnou realitou.

Spojení tak významných společností z obdobného oboru bude muset posvětit ještě regulátor a navíc není ani vůbec zřejmé, zda se spekulace zakládají na pravdě. Může dojít i na scénář, v rámci kterého General Electric odkoupí pouze část aktiv Alstom. To by bylo i v souladu se současnou strategií francouzské společnosti, v rámci které se snaží o zeštíhlení své struktury. Bylo by to jistě i více „průchozí“ přes regulátora a případně i francouzskou vládu, která se snaží zabránit zahraničním společnostem převzít plnou kontrolu nad domácími firmami.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE