Komoditní vývoj v dubnu

13.05.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


V roce 2013 podle výzkumu společnosti Citigroup stáhli investoři z fondů na komodity a komoditní indexy přes 50 miliard dolarů, zatímco tento rok do konce dubna dosáhl čistý příliv kapitálu již 6 miliard dolarů.

Dow Jones komoditní index zaznamenal tento rok růst o 9,4 procenta, zatímco akciový index S&P500 zaznamenal růst pouze o 1,8 procenta. Investoři se vrací ke komoditám především, protože jejich cenový vývoj v poslední době nekoreluje ani s americkým dolarem, ani s cenou akcií, jak jsme toho byli svědky v období po finanční krizi. Investice do komodit je v současné době také zajímavá pro dlouhodobé investory, protože ceny na burze při současném dodání jsou vyšší než při dodání v budoucnu (backwardation).

Nejvíce se mezi komoditami v dubnu dařilo kávě, která pokračovala v raketovém růstu. Cena kávy typu Arabika je nejvýše za více jak 2 roky. Společnost Volcafe Ltd. totiž opět osekala výhled pro brazilskou úrodu. Právě Brazílie je nejvýznamnějším pěstitelem i vývozcem kávy. Brazilská úroda byla silně zasažena suchy, které jsou nejhorší za několik dekád. Dle výše zmíněného výhledu bude produkce kávových zrn v Brazílii nižší ještě o dalších 18% oproti původnímu, též nikterak optimistickému odhadu. Globální produkce kávy včetně levnější odrůdy Robusty tak pravděpodobně nebude schopna pokrýt poptávku o 11 milionů pytlů.

Mezi kovy dominovalo palladium, které bylo zvláště citlivé na zvýšení geopolitického napětí mezi Ruskem a USA kvůli Ukrajině. Rusko stojí za téměř 40 procenty světové produkce palladia. Naopak největší ztrátu zaznamenalo stříbro po horších než očekávaných makroekonomických ukazatelích z Číny kombinovaných s utahováním čínské monetární politiky. Zápůjční sazby na zlato (GOFO) jsou záporné již od 3. dubna. Přesto cena zlata zaznamenala v polovině dubna významný propad způsobený lepšími hospodářskými výhledem v USA a pesimistickými odhady spotřeby zlata v Číně. Ke konci měsíce se však vývoj ceny zlata stabilizoval. Analytici se přiklánějí k tomu, že za zvýšenou poptávkou po zlatě může eskalace konfliktu na Ukrajině.

Největší ztrátu zaznamenaly vepřové půlky, kterých cena korigovala po raketovém růstu způsobeným rozšířením viru PED v USA na začátku rok. Smrtelný virus, která zahubil za posledních 12 měsíců přes 4 milióny vepřů na amerických farmách, se daří dostat pod kontrolu.

Cena pšenice vzrostla na nejvyšší úroveň za poslední rok. Za růstem ceny stojí násilí na Ukrajině, které se rozšířilo i do největšího exportního ukrajinského přístavu v Oděse, což vyvolalo obavy o narušení dodávek. Z Oděsy a z dalších čtyř přístavů v Černém moři proudí 87 procent veškerého ukrajinského vývozu obilí.

Cena cukru na burze ICE (Intercontinental Exchange) se celý měsíc šplhala vzhůru. Brazilská průmyslová asociace cukrové třtiny (UNICA) odhaduje, že produkce cukru v Brazílii letos poklesne proti loňskému roku. Brazílie je největším producentem a exportérem cukru na světě a letošní rekordní sucha, která poškozují úrodu cukrové třtiny, mohou mít dopad do globálních zásob. UNICA odhaduje, že mlýny v hlavní pěstitelské oblasti dodají v letošním roce 32,5 miliónu tun cukru, což by bylo o 5,2 procenta méně než v loňském roce.

Dovozci sójových bobů z Evropské unie předpovídají nárůst ceny této komodity na vyšší úroveň v následujících šesti měsících. Evropská unie může dovézt až 13,9 milionu metrických tun sóji do srpna letošního roku, což představuje nárůst o 0,4 milionu metrických tun oproti stejnému období roku předchozího. Z průzkumu Oil World vychází, že EU navýší dovozy sójových bobů z Jižní Ameriky, naopak z regionů Spojených států amerických, Kanady a Ukrajiny budou objemy dovážené sóji menší. Sója s dodáním v květnu posílila od března téměř o 5 %.

Tabulka: Změna ceny v dubnu a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 30.4.

ropa WTI

-1,8

99,7 USD za barel

zlato

1

1296 USD za oz

měď

0

3,02 USD za libru

kukuřice

3,4

5,19 USD za bušl

pšenice

3,5

7,22 USD za bušl

káva Robusta

3,5

2168 USD za tunu

vepřové maso

-3,2

123,1 US centu za libru

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

20140413_colosseum.jpg

Autor příspěvku je analytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Vít Jedlička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE