Konec uvolněné měnové politiky v USA přinese posílení dolaru a zpomalení růstu akciových trhů

14.05.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Minulý týden bylo zveřejněno množství statistických dat z největší světové ekonomiky. Nejprve zklamal analytiky celkový růst výstupu hospodářství.

V pátek pak naopak zveřejněná čísla z trhu práce překvapila velmi pozitivně. V soukromém sektoru vzniklo v dubnu 273 tisíc pracovních míst mimo zemědělství, což bylo o téměř 60 tisíc více, než se očekávalo. Nezaměstnanost poklesla pod původní cíl Federálního rezervního systému na 6,3 procenta. Po horších číslech z počátku roku to může vypadat, že ekonomika Spojených států se rozbíhá.

Jedním z hlavních argumentů je právě fakt, že trh práce se zdá být v dobré kondici. Pracovní místa vznikají i ve výrobě, poslední měsíc jich bylo 12 tisíc. Zajímavé bylo, že i přes velmi vysokou tvorbu pracovních míst poklesla míra participace, tedy podíl součtu zaměstnaných a hledajících si práci a počet lidí ve věkové skupině 15-64 let. Týká se to zejména mladých lidí, kterých na trh práce vstoupilo nejméně od počátku krize. Čísla z trhu práce jsou pravděpodobně nejvýznamnějším ukazatelem zdraví ekonomiky. Sama guvernérka Fedu, Janet Yellenová se vyjádřila, že monetární politika systému amerických centrálních bank bude záviset právě na datech týkajících se tohoto sektoru.

Dobrým ukazatelem důvěry v ekonomiku je i fakt, že počet zahájených staveb bytových jednotek je o 60 procent vyšší než v roce 2009, stále však nedosahuje objemu před krizí. Prodeje nemovitostí ve Spojených státech jsou stále nízké: v březnu se prodalo 384 tisíc nových jednotek, což bylo hluboko pod odhady. Způsobeno to může být i tím, že cena nemovitostí (měřeno Case Schillerovým indexem) meziročně vzrostla o 13,4 procent, tedy nejvíce od roku 2005.

Problémem i nadále zůstává velké zadlužení domácností, protože splátky úvěrů doposud zpomalovaly spotřebu domácností. Poslední data hovoří o tom, že celkový dluh amerických domácností opět roste, ale není zcela jasné, zda tento trend bude pokračovat. Jako problematické se jeví zejména studentské půjčky, jejichž objem dosahuje asi 1000 miliard dolarů, tedy 6 procent amerického HDP a závazkům z těchto půjček se nelze vyhnout ani osobním bankrotem. Tyto půjčky budou pravděpodobně i nadále oddalovat čas, kdy si mladé rodiny budou pořizovat vlastní bydlení či potomky.

Pro růst ekonomiky USA svědčí tedy trh práce a nemovitostí, naopak zpomalovat jej bude stále vysoké zadlužení spotřebitele. Věříme, že jako nejsilnější se projeví trh práce, kterému se i nadále bude dařit. Díky tomu bude Fed ustupovat od uvolněné měnové politiky, což by mělo přinést podporu amerického dolaru k zahraničním měnám, zejména k euru a japonskému jenu, pro které ještě konec uvolněné fáze měnové politiky není v dohlednu. Výnosy do splatnosti amerických státních dluhopisů by měly postupně růst, zejména v očekávání, že centrální banka začne v roce 2015 zvyšovat základní úrokovou sazbu. Také u amerických akcií očekáváme mírný růst, který ale zdaleka nedosáhne hodnot z posledních dvou let. Na dluhopisy České republiky to bude mít pouze menší vliv, neboť ty jsou více svázány s vládními obligacemi Německa.

Autor komentáře: Vojtěch Železný, Portfolio Manager Conseq Investment Management

Autor článku

Vojtěch Železný


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE