Platina: Kov ovládaný jižní Afrikou

15.05.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Platina, investiční kov, kterému je přisuzován přívlastek "zlato bohatých", se v posledních letech stal extrémně nedostatkovým zbožím. Roční dodávka platiny odpovídá přibližné hodnotě 130 tun, což představuje 6% hmotnosti celkové roční těžby zlata a méně než 1 % roční těžby stříbra.

Pouhé dvě země představují 82% celosvětové roční dodávky platinových kovů. Do skupiny platinových kovů kromě platiny dále řadíme palladium, iridium, osmium, rhodium a ruthenium. Těmito zeměmi jsou Rusko (43% světové produkce) a Jižní Afrika (39% světové produkce).

Jižní Afrika představuje přibližně 80% z celkové světové roční produkce platiny. Platina je produkována jako vedlejší produkt i v několika dalších oblastech světa, ale tento zdroj produkce je bezvýznamný. Jižní Afrika je zdaleka nejdůležitější, neboť disponuje 88 % všech světových zásob. Zajímavostí je skutečnost, že Jižní Afrika ovládá větší množství platiny, než je množství všech zásob ropy ovládaných všemi arabskými státy.

20140515_zlataky_1.jpg 

Většina světové produkce platiny pochází z pouhých čtyř dolů: tři leží v Jižní Africe a jeden v Rusku. Podivuhodné množství produkce platiny v Jihoafrické republice vychází především z dolu Rustenburg (RPATY), Impala (IMPAY) a Lonrho (LNROY). Téměř všechna produkce Ruska vychází z dolu Norlisk na Sibiři . Je zajímavé, že tržní ceny Rustenburgu a Impaly v tomto roce vzrostly, a to navzdory klesajícímu trendu zlatých a stříbrných zásob. V současné době je hodnota Impaly o 20 % a hodnota Rustenburgu až o 33% vyšší, než byla jejich minima v roce 1997. Tento typ relativní síly se obvykle nejvíce projeví, jakmile drahé kovy nastartují svůj býčí pohyb.

20140515_zlataky_2.jpg 

Největší využití platiny je v automobilovém průmyslu, kde z hlediska poptávky hrají nejdůležitější roli USA a Japonsko. Nicméně vzhledem k tomu, že v Číně dochází k výraznému nárůstu HDP a průměrného příjmu na obyvatele, je pravděpodobné, že se role budou brzo měnit. Čínští spotřebitelé koupili v roce 2013 přes 20 miliónů aut zahraničních výrobců. Kromě autokatalyzátorů je roční spotřeba platiny rozdělena do tří kategorií: průmyslové účely, výroba šperků a malé procento je určeno pro investiční účely.

20140515_zlataky_3.jpg 

Platinový průmysl je v krizi a konec této krize je v nedohlednu, díky trvalým pracovním problémům a stávkám na území Jížní Afriky. Produkce platiny z Jižní Afriky se v roce 2014 tedy bude pravděpodobně snižovat. A proto si investiční společnost HSBC stojí za svojí predikcí 1595 dolarů/unci v roce 2014 a až 1850 dolarů/unci v roce 2015.

Autor: Jaroslav Křůpala, Zlaťáky.cz

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE