Jak vysokorychlostní obchodování změnilo trh

16.05.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


V posledních měsících na trhu vyvolal poprask spisovatel Michael Lewis se svou knihou Flash Boys věnovanou vysokorychlostnímu obchodování HFT (high frequency trading).

Lewis ve své knize popisuje, jak se díky této metodě obchodování stal trh zmanipulovaný, což je slovo, které se ve finančních médiích poslední dobou skloňuje více, než by bylo zdrávo.

HFT společnosti využívají moderních technologií datového přenosu, jako jsou optická vlákna či mikrovlnný přenos dat k rychlejší realizaci obchodů na burze. Princip HFT spočívá v tom, že počítačový algoritmus zachytí příchozí poptávku, „předběhne“ ji, koupí poptávaný titul a prodá původní poptávce titul za vyšší cenu. Nutno podotknout, že celá tato transakce proběhne za necelou vteřinu a běžně užívanou jednotkou času jsou u HFT obchodníků pro běžného smrtelníka těžko představitelné mikrosekundy a nanosekundy. Z výše uvedeného popisu vyplývá, že HTF zdražuje obchody tradičním investorům, což je poselstvím Lewisovy knihy.

Druhou stranou mince je fakt, že rozvoj elektronického obchodování vedl ke snižování spreadů. HFT totiž pomocí arbitráže vyhlazuje výkyvy v nabídce a poptávce. Zároveň HFT firmy plní funkci tvůrců trhu a dodávají na trh likviditu. Elektronickému obchodování a potažmo HFT nelze odepřít zásluhu na nižších transakčních poplatcích brokerských společností.

Disponují HFT obchodníci díky rychlosti nefér výhodou? Rychlost byla na finančních trzích považována za výhodu dávno před nástupem elektronického obchodování. HFT společnosti riskovaly, investovaly do technologií a odměnou za riziko spojené s investicí je právě výhoda rychlosti.

Trh se s nástupem HFT zcela jistě změnil a není fér, že investor zaplatí fakticky vyšší cenu, než za jakou objednává, ale výraz zmanipulovaný se mi zdá přehnaný. Ano, finanční trhy mohou být matoucí, často nevysvětlitelné a frustrující, ale dle mého názoru ne zmanipulované.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE