Co týden dal? Den daňové svobody bude letos dříve

30.05.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Letošní den daňové svobody se nezadržitelně blíží. Podle výpočtů Liberálního institutu připadá letos na 10. června, loni to bylo 11. června. Češi tak letos budou na stát pracovat 160 dní. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Americký technologický gigant Apple opět usiluje o zákaz prodeje některých starších chytrých telefonů jihokorejského konkurenta Samsung Electronics ve Spojených státech. Vyplývá to podle agentur DPA a Bloomberg ze soudních dokumentů.
Více informací

Podíl ruských veřejných výdajů, které vláda vede jako tajné, se do roku 2016 zvýší ze současných 14 procent na zhruba čtvrtinu celkových výdajů. Předpověděl to Mezinárodní měnový fond (MMF), který zároveň vyzval Moskvu k větší transparentnosti a lepší analýze budoucích rizik. Poukázal i na to, že některé země skupiny G20, která zahrnuje největší ekonomiky vyspělého a rozvíjejícího se světa, utajují jen necelé jedno procento celkových výdajů.
Více informací

Dokončení vnitřního energetického trhu, diverzifikaci dodavatelských zdrojů, posílení a dobudování potřebné infrastruktury i úspory doporučuje Evropská komise ve své nové strategii energetické bezpečnosti. Materiál v krátkodobém horizontu předpokládá ještě do zimy také uskutečnění zátěžových testů energetické infrastruktury na regionální či evropské úrovni, aby se ověřilo, zda je nynější systém schopný odolat rizikům spojeným s možnými výpadky dodávek.
Více informací

Počet lidí bez práce ve Francii v dubnu stoupl na rekordních 3,364.100. Ukázaly to údaje tamního ministerstva práce. Data jsou tvrdou ranou pro prezidenta Françoise Hollandea, který ve volební kampani sliboval pokles nezaměstnanosti.
Více informací

Společnosti Sberbank, která je podle výše aktiv největší ruskou bankou, klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 18 procent na 72,9 miliardy rublů (42,5 miliardy Kč). Státem ovládaná banka zvyšovala rezervy na krytí ztrát z nesplácených úvěrů, což ovlivnilo výši zisku. Sberbank působí mimo jiné i na českém trhu.
Více informací

Itálie prodala pětileté a desetileté státní dluhopisy s rekordně nízkými úroky. Zájem o ně zvýšila stabilnější politická situace v zemi po nedělních evropských volbách a očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) za týden sáhne po nových opatřeních na podporu růstu v. Itálie je po Německu a Francii třetí největší ekonomikou eurozóny.
Více informací

Evropské firmy považují podmínky pro podnikání v Číně za čím dál obtížnější. Plánují proto v této zemi investovat méně. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila Obchodní komora Evropské unie v Číně. Téměř polovina evropských firem se přitom podle průzkumu domnívá, že "zlatý věk" pro nadnárodní společnosti v Číně již skončil.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

České internetové firmy se postavily proti praktikám největšího světového vyhledávače Google. Vadí jim zobrazování cizího obsahu i manipulace s výsledky vyhledávání. Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR), které tuzemské internetové podnikatele zastřešuje, to oznámilo na tiskové konferenci.
Více informací

Herny s herními automaty a videoloterijními terminály, které stále častěji čelí zákazům od obcí, přišly na fintu, jak obecní vyhlášky omezující hazard obejít. Stále častěji mění status na kasina, na která se tyto zákazy většinou nevztahují. ČTK o tom informovala Asociace společností provozujících casina v ČR. Herny využívají nedokonalý zákon o loteriích, který neobsahuje definici názvu kasino. Proto jsou nejasné i okolnosti a principy jeho fungování. Ministerstvo financí, pod které problematika hazardu spadá, si tohoto problému už všimlo a chystá jeho nápravu.
Více informací

Akcie Pivovarů Lobkowicz se začaly oficiálně obchodovat na pražské burze. Zahajovací cena emise byla stanovena v rámci úpisu na 160 Kč za akcii, krátce po zahájení akcie vzrostly na zhruba 163 Kč. Firma je jediným pivovarem na tuzemské burze. Tržní kapitalizace emise v den zahájení činí 1,87 miliardy korun. Lokálním manažerem je Česká spořitelna.
Více informací

Ministerstvo financí poslalo do připomínkového řízení návrh ústavního zákona o rozpočtového odpovědnosti, tzv. finanční ústavu. Ta například počítá se zřízením tříčlenné národní rozpočtové rady nebo s dluhovou brzdou ve výši 55 procent hrubého domácího produktu. Návrh, včetně prováděcích zákonů, je k dispozici na internetových stránkách vlády. Finanční ústava zavádí hlavně omezení pro zadlužování státu, které vyžaduje po ČR i EU. Zákon ovšem omezuje i výši zadlužení u obcí a krajů.
Více informací

Spořitelní družstvo WPB Capital na konci minulého týdne zažalovalo u Obvodního soudu pro Prahu 1 Českou republiku o náhradu škody způsobené družstvu centrální bankou. Záložna požaduje 1,6 miliardy korun, uvedla v tiskové zprávě. Podle družstva Česká národní banky postupovala nesprávně při i po vydání předběžného opatření z loňského května, podle kterého nesměla kampelička přijímat nové vklady a poskytovat nové úvěry.
Více informací

Státním zaměstnancům včetně učitelů by měly příští rok stoupnout platy o 3,5 procenta. Podle informací ČTK o tom rozhodla vláda v rámci výdajových rámců rozpočtu. Ty vláda rovněž schválila. Ministr vnitra Milan Chovanec sdělil serveru iDNES.cz, že chce dále jednat o vyšším navýšení platů hasičů a policistů.
Více informací

Den daňové svobody připadá letos podle výpočtů Liberálního institutu na 10. června, loni to bylo 11. června. Češi tak letos budou na stát pracovat 160 dní. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby naopak veškerý příjem připadá státu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU