Co způsobilo 3,5 měsíční minimum zlata?

05.06.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Poměrně nečekaný vývoj nastal v minulém týdnu v pohybu ceny žlutého kovu, který se dostal až na svoje 3,5 měsíční minimum.

Americké agentury tento vývoj přisuzují pozitivním ekonomickým zprávám z oblasti prodeje nemovitostí. Podle národní asociace realitních kanceláří vzrostl prodej nemovitostí již podruhé za sebou a dalšími pozitivy nás USA zásobuje ve velkém: rostoucí ekonomika, snižující žádosti o podporu v nezaměstnanosti, vyšší zájem o nemovitosti. Výborně! To jsou skvělá data, avšak pokud je publikováno "A" musí zaznít i "B".

Americký hrubý domácí produkt v prvních třech měsících v roce 2014 zaznamenal pokles. Zpráva ministerstva práce ukázala, že žádosti o podporu v USA poklesly na 300 tisíc. Žádosti se sice snižují, ale nikde už není tolik zmiňováno, že mnoho lidí je vyřazeno z evidence a prodej nemovitostí sice roste, ale méně než se očekávalo. V březnu byl evidován nárůst o 3,4 %, v dubnu to bylo pouze o 0,4 %.

image001.jpg 

Drahé kovy zaznamenaly v minulém týdnu velkou vlnu prodeje, kdy se býčí investoři vyhýbali bezpečným aktivům. Důležitým okamžikem v tomto týdnu bude jednání ECB, která v minulém týdnu měnovou politikou způsobila rally proti euru, což rovněž přispělo k odprodeji drahých kovů. Rozsah obchodování zlata je mnohem širší než u stříbra, což znamená, že jakýkoliv zlom či útěk do vyšších hladin by nebyl příliš výrazný. V této chvíli se dá očekávat zpomalení poklesu ceny a následná stagnace, která by přilákala investory jako magnet.

Ke snížení cenové hladiny rovněž přispívá snižování programu QE3. Manipulace centrálních bank spočívá v ochraně posledních zbytků hodnoty petrodolaru, jakožto prostředku světové rezervní měny. Otázkou zůstává, jak trhy zareagují na stimulační plán Evropské centrální banky, která se vydala cestou posilování dolaru a krátkodobého oslabování eura.

Geopolitické události na Ukrajině již tolik neovlivňují trhy, jak tomu bylo počátkem února. V centru pozornosti jsou nyní FED a jeho snaha vyvolat poptávku po dolaru, a Rusko, které se naopak snaží vytvořit poptávku po jakékoliv měně, zejména rublu, a to jako důsledek sankcí, které zadaly důvod uspíšit vznik bližší "Euroasijské spolupráce". Tato spolupráce bude výhodná pro všechny zúčastněné strany (Rusko, Bělorusko a Kazachstán), ale samozřejmě i pro dalšího velkého hráče, kterým je Čína. Co se týče zlata, Číňané by nejraději viděli zlato stagnovat na současné úrovni, aby mohli během závěrečných fází nasmlouvat co největší množství.

Zdroj: Zlaťáky.cz

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE