OPEC bude nucen zvýšit produkci ropy

11.06.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Poslední setkání kartelu OPEC před šesti měsíci řešilo otázku, jak zabránit přebytku ropy na světových trzích, který byl způsobený obnovením dodávek a nerespektováním kvót kartelu v Íránu, Iráku a Libyi.

Na setkání ve Vídni, které se koná příští týden ve středu, bude ale 12 ministrů z členských zemí kartelu stát před opačným problémem. Situace v Libyi se od posledního setkání karteru spíše zhoršila, export ropy z Iráku vzrostl pouze mírně a Írán má - finální dohodu se západními mocnostmi ohledně sankcí teprve před sebou.

Dalším růstovým faktorem pro ropu byla nízká těžba v Rusku a Kazachstánu. Ačkoliv se produkce kartelu v minulém měsíci zvýšila o 400 tisíc barelů denně, tak to podle agentury IEA nebude stačit na pokrytí zvyšující se poptávky ve druhé polovině letošního roku. Analytici odhadují, že se produkce kartelu bude muset zvýšit ze současných 30 miliónů barelů denně na 31 miliónů.

Průměrná cena ropy Brent se v posledních letech pohybovala na úrovni 108 dolarů za barel, což je blízko cíli kartelu, který je na úrovni 110 dolarů za barel. Podle banky Barclays dosahuje v současné době celkový výpadek způsobený problémy v Nigérii, Íránu, Iráku a Libyi 2,5 miliónu barelů denně. Jediná země, která je schopná dodávat na trh o 1 milión barelů ropy denně více, je Saudská Arábie, ale je to na hranici její produkční schopnosti. Trh s ropou je tedy značně závislý na rozhodnutí kartelu OPEC, respektive Saudské Arábie. Cenu tedy determinuje to, jak se k nutnosti navýšit produkci ve druhé polovině letošního roku postaví. Je možné, že země odmítne svojí produkci navyšovat. To by poté mohlo vést k prolomení technické hranice trojúhelníku, který trh buduje poslední dva roky směrem nahoru.

Další aktuální růstový faktor je napětí mezi Západem a Ruskem kvůli krizi na Ukrajině. Plánovaná další vlna sankcí vůči Rusku by mohla vést i k výpadku dodávek ropy z Ruské federace. Rozhodnutí kartelu OPEC akomodovat zvýšenou poptávku po ropě by naopak mohlo vést k propadu cen ropy.

Graf: Vývoj produkce ropy ve vybraných regionech v tisících barelech denně a cena ropy Brent v dolarech za barel (Zdroj: Bloomberg)

20140610_colosseum_1.jpg

Graf: Týdenní cena ropy Brent v dolarech za barel neupravená o rolování (Zdroj: CSI)

20140610_colosseum_2.jpg

Graf: Denní cena ropy Brent v dolarech za barel neupravená o rolování (Zdroj: CSI)

20140610_colosseum_3.jpg

Autor komentáře je analytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Vít Jedlička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE