Květnové výsledky investičních fondů

18.06.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Téměř 97 % investičních fondů, které působí na českém trhu, uzavřelo měsíc květen s kladnou výkonností. Současně všechny ze 40 průměrů, které v rámci tohoto přehledu počítáme, byly ziskové. Výsledkům fondů denominovaných v USD přálo posílení této měny vůči české koruně o +2,3 %.

Letošní květen na kapitálových trzích se do historie zapsal jako úspěšný měsíc. Většina burzovních indexů na celém světě zaznamenala růst a index MSCI All Country World vystoupal o +1,8 %, když dosáhl svého maxima od října 2007. Globální trhy i nadále těžily z uvolněné měnové politiky největších centrálních bank a v několika případech si zapsaly nové historické rekordy. Nejlepším příkladem je americký index S&P500, který v měsíčním srovnání rostl o +2,1 %. Velmi pozitivní atmosféra vládla také na burze ve Frankfurtu, kde index DAX vzrostl o 3,5 %. Investoři ochotně nakupovali německé akcie na základě dobrých zpráv z tamní ekonomiky, která ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi stále hraje prim.

2014_06_09_cz_wyniki1.png 

Zlepšená nálada investorů byla citelná zejména na rozvíjejících se trzích, kterým přálo uklidnění situace na Ukrajině a výsledky voleb v Indii, které dopadly v souladu s očekáváním investorů. Není proto překvapením, že index MSCI Emerging Markets, který odráží náladu na rozvíjejících se trzích, vzrostl až o +3,3 %. V Evropě se výborně dařilo ruské a maďarské burze, jejichž indexy zaznamenaly dvouciferný růst. Investoři se po několika měsících silného výprodeje, který souvisel s napjatou situací na Ukrajině, začali vracet na burzovní parkety ve střední a východní Evropě. Výborné výsledky oznámila turecká burza. Index BIST 100 v minulém měsíci vzrostl o +7,3 %. V Asii si pozornost zasloužila indická burza, která v květnu rostla až o 8 %. Investoři s úlevou přijali výsledky voleb do nižší komory parlamentu, ve kterých zvítězila Indická lidová strana vedená Naréndrou Módim, kterého trhy hodnotí pozitivně.

Logicky tak první desítku fondů s nejvyšší výkonností ovládly v květnu fondy, jejichž správci investují v Rusku a Indii. Nejlepšího výsledku dosáhl fond HSBC GIF – Indian Equity A (Acc) (USD), jehož podílový list vzrostl až o +21,4 %. V první desítce se objevilo dokonce 8 ruských akciových fondů. Mezi nimi nejvyšší výkonnosti dosáhly fondy Raiffeisen – Russland-Aktien RVT (Acc) (EUR) a Pioneer Funds – Russian Equity A (Acc) (EUR) – více než +17 %.

2014_06_09_cz_wyniki2.png 

Podobná situace nastala v případě průměrných výsledků jednotlivých skupin fondů. Více než +13 % výnosu dosáhly nástroje investující do ruských a tureckých akcií. Na čele se objevily také akciové fondy zemí BRIC, rozvíjejících se evropských trhů a japonských akcií, jejichž výnos za měsíc květen vzrostl průměrně o více než 6 %. Burza v zemi zapadajícího slunce má za sebou první kladný měsíc tohoto roku – index Nikkei 225 vzrostl o 2,3 %. Akciové fondy zemí BRIC rostly zejména díky dobré náladě na dříve zmíněných burzách – ruské a turecké. Horší výsledky byly zaznamenány na burzovních parketech Latinské Ameriky, kde investory odrazovala horší makroekonomická data.

Úspěšný měsíc mají za sebou také investoři na dluhopisovém trhu. V květnu byly ziskové dluhopisy s krátkodobým i dlouhodobým termínem splatnosti. K růstu optimismu přispělo odložení rizika zvýšení úrokových sazeb na hlavních trzích a přetrvávající nízká inflace v eurozóně. Dalším impulsem pro investory mohl být také návrh Maria Draghiho, guvernéra Evropské centrální banky, týkající se uvolňování měnové politiky.

V květnu jsme mohli zaznamenat pokles výnosů na hlavních trzích (neboli růst cen dluhopisů). Úrokové sazby amerických desetiletých státních dluhopisů klesly o -19 bazických bodů na 2,46 % a výnos německých desetiletých dluhopisů klesl o -11 bazických bodů na 1,36 %. Dobrá nálada panovala také na periférii Evropy. Výnosy španělských a portugalských desetiletých dluhopisů byly v květnu rekordně nízké (v jednotlivých případech 2,58 % a 3,44 %). Mezi fondy, jejichž správci investující zejména do dluhopisů, se nejlépe dařilo dluhopisovým fondům rozvíjejících se trhů, jejichž podílové listy získaly v minulém měsíci průměrně +4,4 %. Nejlepší z nich – KBC Bonds Emerging Markets C1 (Acc) (USD), Aberdeen Global – Select Emerging Markets Bond Fund A2 (Acc) (USD) a Parvest – Bond World Emerging A (Acc) (USD) přinesly klientům více než +5,0 % výnos. Významně rostly také podílové listy fondů korporátních dluhopisů rozvíjejících se trhů, a to průměrně o +3,6 %. V případě druhé z uvedených skupin jsme se však setkali s většími odchylkami ve výsledcích. Rozdíl mezi nejlepším (Parvest – Bond World Emerging Corporate A) a nejhorším fondem (ESPA CORPORATE EMERGING BASKET 2016 CZK VT) v této kategorii činil 4,4 procentního bodu.

2014_06_09_cz_wyniki3.png 

Úspěšný měsíc mají za sebou také majitelé podílových listů amerických dluhopisových fondů (růst o +2,8 % v květnu). Nižšího výnosu dosáhly fondy, jejichž správci investují do evropských státních dluhopisů (+1,3 %). Výnos v hodnotě +0,6 % si mohli připsat investoři do českých dluhopisových fondů.

Zdroj: Tým Analizy Online

 

 AnalizyOnlineLogo_2.png

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE