Jak Češi investují? Většinou moc neriskují

20.06.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Pokud by Češi měli k dispozici částku 30 tisíc korun, více než třetina z nich by ji vložila do spořicího produktu, další třetina by ji investovala do sebe, svých koníčků a zájmů a zhruba jeden z deseti dotazovaných by volné finanční prostředky vložil do akcií a dluhopisů.

Informace vyplynula z průzkumu investiční skupiny Pioneer Investments, který zjišťoval ochotu Čechů a Slováků k rizikovým investicím. A jak by Češi investovali, pokud by měli k dispozici jeden milion korun? Sedm z deseti by tuto sumu použilo jako investici do nemovitostí a shodný počet respondentů – 14 % by částku zhodnotil nákupem zlata nebo akcií a dluhopisů. Jen 4 % našich spoluobčanů by se pustila do investování na burze.

Říká se, že odvážnému štěstí přeje. Češi se však tímto úslovím při nakládání s penězi příliš neřídí a se svými prostředky zacházejí spíše opatrně. Pokud by měli k dispozici částku 30 tisíc korun, více než 35 % by peníze uložilo v podobě spořicích produktů a zhruba stejné procento (34 %) by tuto částku investovalo do sebe – k financování dovolené, zážitků nebo svého koníčku. Jen 13 % by sumu použilo k investování do akcií a dluhopisů.

Že se nám příliš nezamlouvá riziko a v oblasti správy úspor máme raději „své jisté“, dokazuje i reakce respondentů na dotaz, jak by investovali částku jednoho milionu korun. Většina (73 %) by peníze vložila do nákupu nemovitosti, 14 % by se je snažilo zhodnotit investováním do zlata a stejný počet (14 %) by využil akcií a dluhopisů. Na investici do uměleckých předmětů by vsadilo 6 % dotazovaných a do investování na burze by se pustila jen 4 % Čechů. Odlišný – a oproti nám odvážnější – přístup ke zhodnocování vyšších částek peněz mají naši slovenští sousedé. Pokud by měli k dispozici částku 40 tisíc eur, více než čtyři pětiny z nich (85 %) by jich investovaly prostřednictvím akcií a dluhopisů a téměř 70 % by peníze použilo k nákupu nemovitosti.

„Úsloví ‚risk je zisk‘ pro Čechy zjevně příliš neplatí. V obou případech, jak při investování částky 30 tisíc korun, tak při částce jednoho milionu, respondenti volili spíše konzervativní nástroje,“ říká Petr Šimčák, ředitel obchodu Pioneer Investments, a dodává: „Přitom nemusíte být investiční Einstein, abyste díky investování dosáhli slušných výnosů. I investor-začátečník má díky široké nabídce podílových fondů a investičních programů životního cyklu možnost pravidelně investovat do akcií a dluhopisů a dosáhnout tak ve střednědobém a dlouhodobém časovém horizontu zajímavých výnosů.“

Graf: Pokud byste měli k dispozici částku 1 milion korun / 40 000 eur, do čeho byste ji investovali?

20140616_pioneer.jpg 

Zdroj: Pioneer Investments

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE