Co týden dal? Sazby hypoték dále klesaly

20.06.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průměrná úroková sazba hypoték se v květnu propadla na 2,81 procenta, a dostala se tak opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele. Předchozí minimum bylo v dubnu, kdy průměrná sazba činila 2,88 procenta. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Fiskální politika eurozóny je po letech úspor ve správné pozici, která zajišťuje rovnováhu mezi snižováním dluhu a podporou ekonomického růstu. Uvedl to ve zprávě Mezinárodní měnový fond. Celkový deficit vládních financí eurozóny klesl loni ke třem procentům hrubého domácího produktu, tedy na limit stanovený EU, z 6,2 procenta v roce 2010, kdy musela EU a MMF poprvé zachraňovat Řecko. Oživení je však stále pomalé a nezaměstnanost vysoká.
Více informací

Ukrajina jedná s věřiteli o možné restrukturalizaci svých dluhů v zahraniční měně. Prohlásil to podle agentury Reuters Lubomir Mitov z Ústavu pro mezinárodní finance (IIF). Podle tohoto ekonoma, který se nedávno sešel s ukrajinskými činiteli, je ale ještě příliš brzy na to říct, zda bude takový krok potřeba.
Více informací

Ceny ropy rostou a severomořská ropa Brent se přiblížila ke 115 dolarům za barel, nejvýše za devět měsíců. Důvodem je konflikt v Iráku, který by mohl ohrozit dodávky ropy ze země.
Více informací

Ruské akcie výrazně rostou a jejich indexy vystoupily na maxima od doby před vypuknutím politické krize na Ukrajině. Investory povzbudil návrh ukrajinského prezidenta na příměří s proruskými povstalci na východě země a náladu na trhu zlepšila i středeční vyjádření americké centrální banky.
Více informací

Americká centrální banka (Fed) opět omezí svou podpůrnou měnovou politiku. Měnový výbor Fedu totiž podle očekávání rozhodl, že nákupy dluhopisů sníží o dalších deset miliard dolarů na 35 miliard dolarů (708 miliard Kč) měsíčně. Fed se těmito nákupy snaží stimulovat hospodářský růst.
Více informací

Británie a Čína hodlají posílit vzájemné hospodářské svazky prohloubením spolupráce ve finančním sektoru. Londýn zejména usnadní zahraniční obchodní styk v čínských jüanech. Řekl to britský ministr financí George Osborne po setkání s čínským prezidentem Li Kche-čchiangem, který je na své první návštěvě Británie.
Více informací

Kypr tento týden zahájil kroky ke své první emisi dluhopisů od loňské krize. Investorům nabízí účast na rychlém oživování země z propadu spolu se stále ještě vysokými výnosy, řekli analytici agentuře Reuters. Kypr tím jde ve stopách Irska, Portugalska a Řecka, které se v minulých měsících po dluhové krizi vrátily na trhy dluhopisů, jeho návrat je ale mnohem rychlejší.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Živnostenský rejstřík už nebude od příštího roku obsahovat údaje o bydlišti a místě pobytu živnostníků. Tyto informace budou patřit mezi neveřejné. Změnu přinese vládní novela živnostenského zákona, kterou schválil Senát podobně hladce jako Sněmovna. Normu ještě dostane k podpisu prezident.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v květnu propadla na 2,81 procenta, a dostala se tak opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele. Předchozí minimum bylo v dubnu, kdy průměrná sazba činila 2,88 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vážně uvažuje, že navrhne snížení spotřební daně z piva. Zvýšení daně v době, kdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek (TOP 09), podle Jurečky snížilo její výběr a celkovou produkci piva v ČR. Jurečka to uvedl na Twitteru. Podrobnosti k ministrovu plánu ČTK zjišťuje.
Více informací

Tržby první stovky největších českých firem loni meziročně klesly o 2,3 procenta na 2,47 bilionu Kč. Vyplývá to ze žebříčku stovky nejvýznamnějších firem, který zveřejnilo Sdružení Czech Top 100. Nejvýznamnější firmou se podle objemu tržeb stala již počtvrté Škoda Auto, následovaná opět společností ČEZ.
Více informací

Loterijní společnost Sazka rozšiřuje svůj distribuční kanál o několik stovek míst. Její Sportku a Šťastných 10 s Euromiliony lze nyní vsadit v řetězci Penny Market u pokladny při placení nákupu. ČTK to řekl generální ředitel společnosti Robert Chvátal. S dalšími obchodními řetězci společnost o zavedení služby nazývané Lottery Inside jedná.
Více informací

Obchodníci budou muset podrobněji informovat zákazníky o původu prodávaných potravin. Budou muset také oznamovat, ze kterých pěti zemí dováží nejvíce zboží. Počítá s tím novela zákona o potravinách, kterou schválil Senát. Předloha rozšiřuje také okruh institucí, které budou hlídat restaurace a další stravovací provozy. Novelu, která je označována za největší změnu potravinové legislativy za 15 let, nyní dostane k podpisu prezident.
Více informací

Českému exportu by pomohlo odstranění byrokratických překážek, například při udělování víz, a přeměna České exportní banky (ČEB), EGAP a CzechTrade na instituce hospodařící podle komerčních pravidel. Při zahájení druhého ročníku Festivalu Exportu CZ to řekl prezident Miloš Zeman. Zopakoval, že pro podporu vývozu je potřeba zvýšit úlohu obchodních zastupitelstev a v optimálním případě zajistit, aby byly velvyslanci ekonomickými experty.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Štítky:

Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU