Kauza RPSN: Stovky oklamaných zákazníků se brzy dočkají odškodnění

24.06.2014 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Příběh o špatně vypočítané roční procentní sazbě nákladů (RPSN), který hýbe českým finančním trhem, spěje ke kapitole, na kterou se těší všichni poškození spotřebitelé. Ta kapitola má titulek Odškodnění a významně se na ní podílí unikátní webový projekt www.levnejsiauto.cz zaměřený na prodej automobilů. Největší újmu totiž utrpěli právě klienti, kteří se nechali oklamat úvěrem na to nejdražší zboží. Smyslem projektu je shromažďovat stížnosti, analyzovat úvěrové smlouvy a v případě zjištění chybné RPSN zajistit odškodnění.

Nasbírali jsme už 700 oprávněných žadatelů, v jejichž smlouvách jsme objevili chybně vypočítanou RPSN. Nyní oslovujeme dotyčné úvěrové společnosti a připravujeme podklady pro soudy či finančního arbitra. Vzhledem k rozhodnutí České obchodní inspekce, která kauzu RPSN otevřela, očekáváme rychlé vyřízení. Podvedení klienti mají ze zákona nárok na snížení úroku od počátku splácení na diskontní sazbu ČNB, tedy 0,05 %.“ říká Jan Mikulecký, předseda sdružení UMBRELLA, které za projektem stojí. „Zároveň přijímáme další žádosti o odškodnění. V této souvislosti připomínám, že samotné posouzení je zcela zdarma.

K vymáhání neoprávněných poplatků otevřel cestu zákon o spotřebitelském úvěru z roku 2011. Podle něj musí RPSN zahrnovat nejen úrok, ale také veškeré poplatky, akontaci či pojištění, aby mohla sloužit jako věrohodný ukazatel k porovnání nabídek. Některé úvěrové společnosti však vypouštěly vybrané poplatky z výpočtu RPSN, a tím klamaly spotřebitele, protože své produkty uměle vylepšovaly.

Zákon dále říká, jak lze zjednat nápravu. Pokud daná smlouva neobsahuje správnou výši RPSN a spotřebitel na tuto skutečnost upozorní věřitele, úrok se od počátku splácení snižuje na diskontní sazbu ČNB, což je v současné době 0,05 %. Toto ustanovení bude také základem pro finální odškodnění.

Náš vzorový příklad ukazuje, že škoda může přesáhnout i hranici 100 000 Kč. Zákazník je nalákán na RPSN ve výši 32,74 % a kupuje vůz za 145 987 Kč. Správně by měl v úhrnu zaplatit 164 965 Kč, ale podle smlouvy platí astronomických 276 096 Kč. Jak je to možné? Uváděné RPSN nezahrnovalo všechny náklady a ve skutečnosti mělo činit 60,9 %,“ říká Jan Mikulecký.

Samotná žádost o posouzení smlouvy se na webu www.levnejsiauto.cz podává pomocí jednoduchého formuláře, v němž stačí vyplnit základní údaje o úvěru či leasingu. K navrácení poplatků je pak nutné dodat smlouvu, splátkový kalendář a doklad o zaplacených splátkách. Následně podepíšete smlouvu a plnou moc a UMBRELLA za vás vyjedná odškodnění. Celý proces končí tím, že peníze úspěšně přistanou na vašem účtu.

Pořizovací cena ojetého vozu: 145 987 Kč

Akontace:

   25 000 Kč

Poplatek za uzavření smlouvy:

42 345 Kč

 

 

Celková výše spotřebitelského úvěru:

163 332 Kč

Počet měsíčních splátek:

48

Výše splátek:

5 752 Kč

 

 

Celkově splatná částka dle smlouvy:

276 096 Kč

Celkově splatná částka dle ČNB a ČOI:

164 965 Kč

Částka k vrácení:

111 131 Kč

 

 

RPSN (uvedená   ve smlouvě):

32,74%

RPSN (dle   metodiky ČOI):

60,90%


Zdroj: UMBRELLA – evropské sdružení pro podporu práv spotřebitelů, o.s.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY