Investiční deficit se stává pro ekonomiku hrozbou

09.07.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


"Globální ekonomika nabírá rychlost, i když tempo se může zdát být o něco pomalejší než jsme původně předpovídali, neboť růstový potenciál je nižší a investiční výdaje zůstávají nevýrazné", uvedla Lagarde na konferenci v Aix-en-Provence ve Francii.

Její poznámky poukazují na hrozbu jak to bude s globálním ekonomickým růstem v době, kdy Federální rezervní systém USA ořezává stimuly a Evropská centrální banka nezvládá boj s inflací, která je menší než její cílená úroveň. MMF se chystá tento měsíc aktualizovat své hospodářské prognózy. Dosavadní prognózy hovořily o tom, že globální ekonomika bude letos expandovat o 3,6 procenta až 3,9 procenta v roce 2015. Hospodářský růst v USA, největší ekonomiky světa, by měl v nadcházejících měsících zrychlit. Vychází při tom z údajů ministerstva práce USA.

20140707_zlataky_1.jpg

Zpráva ministerstva práce z 3. července ukázala, že zaměstnavatelé vytvořili minulý měsíc 288 tisíc nových pracovních míst a míra nezaměstnanosti se dostává na 6,1 procenta z 6,3 procenta (údaj z května).

Fed dále debatuje o tom, jak dlouho udržet referenční sazbu federálních fondů v blízkosti nuly po období dokončení programu nákupu dluhopisů, který by měl expirovat do konce tohoto roku. Výbor pro volný trh 18. června zopakoval, že se očekává, že sazby zůstanou po konci programu poblíž nule "delší dobu". Janet Yellen minulý měsíc prohlásila, že centrální banka nemá v úmyslu provádět jakoukoliv bezprostřední změnu.

20140707_zlataky_2.jpg

Zatímco klíčovým rizikem v eurozóně zůstává inflace, která je příliš nízká, Lagarde vyzvala k opatrnosti, jakým způsobem podporovat oživení v důsledku dluhové krize. Francouzský prezident Francois Hollande uvedl, že Evropa by měla využít pružnosti ve svých fiskálních pravidlech a zvážit vynětí investiční výdajů z deficitů jednotlivých zemí.

"Investiční deficit vidíme všude, přesto veřejná politika musí být nastavena tak, aby zajišťovala udržitelnost dluhu, řekla. "Pokud si nejste ve střednědobém horizontu jistí situací, která zajišťuje udržitelnost, nemůžete provádět velké investice do infrastruktury," dodala na závěr Lagarde.

Predikce na tento týden:

1. Zlato se vyskytuje nad úrovní 1315.00 dolarů/unci. Z počátku tohoto týdne se neočekává výrazný cenový výkyv.

2. Cenová podpora je vedena na úrovni 1300.00 dolarů/unci, nepředpokládá se však prolomení této hranice.

Zdroj: Jaroslav Křůpala, Zlaťáky.cz

Autor článku

Jaroslav Křůpala


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE