Ceny energií jsou pod tlakem

17.07.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Současné ceny energií působí vrásky na čele všem, kteří sázeli na to, že nedostatek zásob způsobí růst jejich cen.

Futures kontrakt na zemní plyn klesnul na počátku července na šestiměsíční minimum. Nejaktivnější futures kontrakt na ropu zaznamenal nejdelší ztrátovou sérii od prosince 2009 a znehodnotil na jednoměsíční minimum.

Jedná se tedy o rychlý obrat na trzích, kde ještě do nedávna byli investoři ohledně cen optimističtí. Na druhou stranu současný pokles může být určitou úlevou pro spotřebitele a hlavně řidiče, kteří po většinu letošního roku viděli cenu benzínu jen stoupat.

Chladná letošní zima ve Spojených státech rychle vyčerpávala zásoby zemního plynu a vyvolávala otázky, zda producenti budou schopni jejich stav opět doplnit a to před tím, než přijde další zima. Naopak stupňující se násilí v Iráku způsobilo obavy o export ropy ze země a tlačilo její cenu vzhůru. Nicméně situaci postupně zklidňoval setrvalý růst produkce ropy a plynu ze severní Ameriky. Producentům zemního plynu ze Spojených států se daří plnit zásobníky rekordním tempem a zásoby se dokonce zvýšily více, než se očekávalo. Irácká dodávka ropy pokračovala bez větších potíží. Klesající ceny ropy by v nejbližších týdnech měly udržet na uzdě ceny benzínu a propad ceny zemního plynu může přinést nižší náklady na vytápění v zimním období.

Graf č. 1: Týdenní změna stavu zásob ropy v tisících barelech a týdenní změna stavu zásob zemního plynu v miliardách kubických stop (Zdroj: Bloomberg)

20140715_komodit_1.jpg 

V lednu díky chladnému počasí dosáhla poptávka po zemním plynu ve Spojených státech rekordu, což přineslo růst ceny plynu nad 6 USD/mmBtu. Nicméně produkce se podle údajů EIA také vyšplhala na rekordní hodnoty a to 72 miliard kubických stop denně. Od poloviny května se zásoby zemního plynu v USA zvýšily o 28 procent, což je rychlejší nárůst než ukazuje pětiletý průměr. Jeho cena od začátku června klesla o 9 procent. Futures kontrakt na ropu s expirací v srpnu ve stejném období mírně zdražil o 0,8 procenta.

Graf č. 2: Denní produkce ropy v miliónech barelů a denní produkce zemního plynu v miliardách kubických stop (Zdroj: Bloomberg)

20140715_komodit_2.jpg 

Autor komentáře je analytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Petr Habiger  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE