ČEZ: Hvězda prvního pololetí na pražské burze

18.07.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Akcie společnosti ČEZ se v prvním pololetí staly nejvíce ziskovou investicí na pražské burze, když si připsaly sedmnáctiprocentní zhodnocení. Za takto dobrou výkonností můžeme najít vícero důvodů.

Jedním z nich je mizerná výkonnost v předešlém roce, kdy akcie ztratily téměř 24 %. Není výjimkou, když akcie na burze přestřelují od svých vnitřních hodnot, což byl tentokrát případ i špatného kurzového vývoje akcií ČEZ. Celkově negativní sentiment mezi investory vůči energetickému sektoru v Evropě držel pod tlakem většinu akcií firem zabývajících se výrobou elektřiny.

Právě nadbytek množství elektřiny v Evropě, spojený se slabými ekonomikami, vedl k poklesu cen silové elektřiny během tří let přes 40 %, na současných 34,5 Eur/MWh. Také ceny CO2 povolenek doklesaly ke svým historicky nejnižším úrovním a teprve další byrokratický zákrok Evropské komise - odložení uvolnění 900 mil. tun CO2 povolenek na energetický trh - vedl k jejich pozvolnému růstu. A právě to bylo prvním impulsem pro růst cen akcií ČEZ. Další oporou pro růst byly spekulace ohledně výše dividendy, kdy ministr financí Babiš navrhoval výplatu až celého loňského čistého zisku. Možná atraktivní výše dividendy skoro 70 Kč tak byla dalším lákadlem pro nejednoho investora včetně polských penzijních fondů, které po nedávno spuštěné „penzijní antireformě“, začaly postupně diverzifikovat svá portfolia mimo polské akciePozitivně bylo také přijato chystané snižování nákladů, vývoj v Albánii nebo prozatímní odsunutí výstavby nových dvou jaderných bloků Temelína. To vše a mnoho dalších méně významných událostí vedlo k tomu, že se ČEZ stal nejvýkonnější akcií na pražské burze.

Pro druhé pololetí je však málo pravděpodobné, že se dočkáme podobného zhodnocení. Mnoho zmíněných faktorů je již v ceně akcie zohledněno. Navíc při zohlednění současné ceny silové elektřiny (34,5 EUR/MWh), která se nadále pohybuje blízko svých historických minim, a při absenci výraznějších růstových stimulů, můžeme očekávat pokles čistých zisků až do roku 2016. Právě za dva roky má společnost ČEZ zajištěn prodej 44 % kapacity za cenu 38 EUR/MWh, pro rok 2015 pak 77 % kapacity za 40,5 EUR/MWh. Výše dividendy by tak mohla ze současných 40 Kč naakcii v příštích letech mírně klesnout, avšak nesmíme zapomínat na majoritního akcionáře stát, resp. politiky, kteří mohou výši dividendy výrazně ovlivnit. Společnost ČEZ nyní zároveň postrádá výrazné růstové stimuly a soustředí se spíše na konsolidaci stávajících aktiv. To vše limituje další výrazný růstový potenciál akcií ČEZ a řadí nyní tento titul spíše mezi defenzivní investice.

Autor: Martin Pavlík, portfolio manažer Conseq Investment Management

Autor článku

Martin Pavlík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE