Výsledková sezóna v USA úspěšně odstartovala

16.07.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Minulý týden začala výsledková sezóna firem obchodovaných na amerických trzích. Teprve teď se ukáže, do jaké míry je optimismus akciových indexů podpořen i zlepšujícími se finančními výsledky nebo zda trh táhnou především levné zdroje peněz.

Konsensus trhu počítá s meziročním nárůstem firemních zisků zhruba o 6,2 %. Vyšší hodnoty bude mít na svědomí zejména technologický sektor, u kterého se očekává dvojnásobné tempo růstu ve srovnání s odhadem pro celý index. Bez vlivu technologií se pak očekává meziroční zvýšení zisků firem z indexu S&P 500 okolo 4,7 %.

Analytik České spořitelny Martin Krajhanzl k tomu dodává: „Odhady od začátku roku pozvolna klesaly. Tehdy se čekal meziroční nárůst o bezmála desetinu. Pokles očekávání v tomto ohledu vedl sektor základních materiálů (těžaři surovin) a energetický sektor.“

Společným rysem firemních výsledků v předchozích čtvrtletích byla především schopnost firem výrazněji překonávat odhady trhu na úrovni zisku, navzdory méně výraznému překonávání odhadů na úrovni tržeb. „I vzhledem k probíhajícímu oživení amerického hospodářství ve druhém kvartálu očekáváme, že se firmám podaří odhady trhu překonat“, vysvětluje Martin Krajhanzl.

Jedním z nejvíce sledovaných sektorů bude ten technologický, u kterého se čeká meziroční nárůst o 12,3 %. „I když je toto tempo ve srovnání s odhady u ostatních sektorů relativně vysoké, vzhledem k nízké srovnávací základně z loňského druhého čtvrtletí je dosažitelné“, předpovídá Krajhanzl.

Zajímavé mohou být také finanční výsledky firem ze sektoru základních materiálů. Ty si v posledních letech prošly sérií odpisů v důsledku poklesu cen komodit, a jejich obnovený růst jim tak hraje do karet. „Myslím si, že už za sebou máme dobu, kdy celková bilance výsledkové sezóny ovlivňovala celý trh. Přeci jen býčí trend v USA už trvá déle než 5 let a postoj investorů k akciovým titulům/sektorům je více diferencovaný. O něco zajímavější bude u akcií firem s malou tržní kapitalizací, u kterých jsme v posledních měsících viděli chuť vybírat zisky. Očekávání růstu zisků jsou u nich i v historickém srovnání vysoká, proto by jejich nenaplňování mohlo podpořit další vlnu poklesů“, doplňuje Krajhanzl.

Dopad na trhy

Podle výsledků jednotlivých firem budou portfolio manažeři měnit skladbu svých portfolií a jednotlivé akcie společností dokupovat a nebo naopak prodávat. To je klasický průběh výsledkové sezóny a dopad na jednotlivé společnosti následuje po jejich prozkoumání akciovými analytiky.

Hlavní makléř Brokerjetu ČS Martin Urban k tomu říká: „Ocenění společností na akciových trzích je již nyní poměrně hodně vysoké, a tak nelze očekávat nějaký silný růst cen akcií jako celku ani po úspěšné výsledkové sezóně. I přes možné drobné korekce si akcie i nadále udrží to své pozitivní růstové momentum. Investorům radím teď zapomenout na strategii kup a drž a spíše je vybízím k aktivnímu přístupu k akciovému trhu během výsledkové sezóny. Očekávám také spíše lepší výsledky amerických firem. U evropských firem pak může být prostor i pro nepříjemná překvapení.“

Martin Urban bude sledovat především výsledky firem z finančního sektoru. Ten je podle něj klíčový z pohledu aktiv. U firem z technologického sektoru pak bude zaměřovat pozornost hlavně na lídry oboru, tedy Apple a Google. „Zde jsou očekávání velká a nebude úplně jednoduché je naplnit. Jedná se však o v současnosti nejvíce rostoucí odvětví. Velkou korekcí si prošly společnosti zabývající se těžbou zlata, u nich očekávám možný odraz od dna“, uzavírá Urban.

Zdroj: brokerjet České spořitelny

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE