Volkswagen a Fiat?

21.07.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


V titulcích německých médií se objevila naprosto překvapivá informace o možném kompletním či alespoň částečném propojení Volkswagenu s italským Fiatem.

Volkswagen, jehož cílem je do roku 2018 předstihnout Toyotu v dominanci automobilového průmyslu, čas od času oznámí nějakou tu zajímavou akvizici. V poslední době třeba Scania či Porsche, ale převzít Fiat? To by bylo obrovské sousto i na největší evropskou automobilku.

Zbývající zhruba 28% podíl ve Scanii vyšel Volkswagen na 6,7 mld. EUR, za 50% podíl v Porsche zaplatili Němci 4,5 mld. EUR. Obě tyto akvizice byly považovány za velký krok a zejména odkup akcií Scanie od minorit vzbudil mezi akcionáři Volkswagenu vlnu nevole. Převzetí Fiatu by ale bylo mnohem nákladnější, cena se totiž odhaduje na více než 25 mld. EUR. Takováto suma je i na giganta typu Volkwagenu velká výzva, kterou by musel řešit cizími zdroji (pravděpodobně emisí konvertibilních dluhopisů), což by znamenalo opět tlak na cenu akcií.

Akvizice Fiatu by byla zajímavá zejména kvůli jeho vlastnictví zlatého vejce v podobě Chrysleru. Ten Italové ovládli na začátku letošního roku, kdy od odborů za 4,8 mld. EUR odkoupili minoritní 41% podíl. Volkswagen přitom dlouhodobě a nutno říci i neúspěšně bojuje s výzvami automobilového trhu USA. Převzetím Chrysleru by tak okamžitě získal patnáctiprocentní podíl na tomto trhu spolu s bohatou dealerskou sítí a prakticky přes noc by se VW stal největší automobilkou na světě. Mezi další atraktivní aktiva Fiatu patří i Alfa Romeo a samozřejmě Ferrari.

Dlouhodobé perspektivy případného převzetí vypadají velmi lákavě, nicméně uskutečnění této transakce nepřikládám příliš velkou pravděpodobnost. Volkswagen nyní musí pracovat na zefektivnění svého stávajícího portfolia dvanácti značek. Po sérii větších akvizic mu totiž klesají marže a nákladové synergie zatím nenaplňují původní očekávání. Spekulace německých médií nakonec dementoval i majoritní akcionář Fiatu, rodina Agnelliů.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE