Pět případů, kdy odejít do předčasného důchodu

25.07.2014 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Předčasný důchod je nižší než řádný důchod. Krácení za předčasnost je poměrně citelné. Přesto jsou situace, kdy je předčasný důchod vhodným řešením životní situace. Podívejme se na pět případů, kdy je dobré o předčasném důchodu přemýšlet.

Do předčasného důchodu je možné odejít 3 roky před dosažením řádného důchodového věku. Důchodový věk se liší dle roku narození. U žen závisí i na počtu vychovaných dětí. Občané, kteří mají důchodový věk vyšší než 63 let mohou odejít do předčasného důchodu v 60 letech. V budoucnu bude možné odejít do předčasného důchodu nejdříve 5 let před dosažením řádného důchodového věku. Této možnosti budou moci využít občané mající důchodový věk 65 let a více. Předčasný důchod je trvale nižší než řádný důchod. Odchod do předčasného důchodu je tedy potřeba dobře promyslet.

  • Volba předčasného důchodu je však vždy individuální záležitostí. Každý občan má jiné životní preference a hodnoty. Vždy záleží na konkrétní situaci a průběhu pojištění. Všechny tyto okolnosti si musí žadatel o důchod rozhodnout jen a jen sám.

Podívejme se na vybraných pět případů, kdy může být předčasný důchod vhodným řešením životní situace.

1) Evidence na úřadu práce již bez nároku na podporu v nezaměstnanosti

Občané starší 55 let mají nárok na hmotné zajištění při evidenci na úřadu práce po dobu 11 měsíců. Pro přiznání podpory v nezaměstnanosti je potřeba splnit zákonné podmínky. Zejména získat dobu pojištění v rozsahu 12 měsíců v posledních dvou letech. Po vyčerpání podpůrčí doby, kdy náleží podpora v nezaměstnanosti, jsou již občané v evidenci odkázáni pouze na případné státní dávky. Když lze odejít do předčasného důchodu a byla vyčerpána podpora v nezaměstnanosti a nepodařilo se najít nové pracovní uplatnění, potom je lepší odejít do kráceného předčasného důchodu, než žít pouze z případných sociálních dávek.

2) Zdravotní problémy

V předdůchodovém věku má řada zaměstnanců nebo OSVČ zdravotní problémy. Tyto zdravotní problémy však nemusí být dostačující k přiznání invalidního důchodu. Zdraví je ta nejcennější hodnota, kterou máme. Při zdravotních problémech je lepší mít nižší předčasný důchod než si náročnou prací zničit zdraví. V těchto případech platí, že "není důležité, jak vysoký státní důchod je, ale jak dlouho se pobírá".

3) Stresující a vyčerpávající zaměstnání

Chodit do práce s obavami, co všechno mě zase čeká, kdo na mě bude nepříjemný, jaké nové úkoly dostanu, zdali je zvládnu apod. je těžké. V předdůchodovém věku obzvlášť. Pracovat ve špatném pracovním kolektivu s nepříjemným šéfem, trávit čas ve stresujícím prostředí a chodit z práce domů zcela vyčerpán, nemají občané v předdůchodovém věku zapotřebí. V těchto případech je mnohdy lepší klid a pohoda s nižším měsíčním předčasným důchodem. A hledat v předčasném důchodu možnosti "klidného" přivýdělku. Např. na dohodu o provedení práce. V předčasném důchodu je možné pracovat na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou do 10 tisíc Kč. Drobný přivýdělek dorovná rozdíl mezi řádným důchodem a předčasným důchodem.

4) Věnovat se svým koníčkům

Zodpovědní občané si během produktivního života vytvořili vlastní finanční polštář. Chtějí si na podzim života užít. Mít čas na zábavu a koníčky. Nejvíce sil na cestování, výlety nebo poznávání nových krajů mají mladí penzisté. Všechny cestovatelsky nesplněné sny je vhodné si plnit právě v prvních letech důchodu, kdy mají penzisté ještě dostatek elánu a energie.

5) Pomoci s péči o vnuky a vnučky

Žijeme v hektické době, kdy pro mnohé mladé lidi je velmi obtížně spojit péči o děti a kariéru. Když rodinné vztahu velmi dobře fungují, potom chtějí babičky a dědové s péči o vnuky a vnučky pomoci. Usnadnit např. svým dětem návrat do práce po rodičovské dovolené. Zůstat s nemocným vnukem doma. Pomoci zajistit péči o vnuky a vnučky během školních prázdnin. Aby se rodiče nemuseli navzájem různě střídat s čerpáním dovolené a rodina mohla vyrazit na společnou dovolenou.

Ve všech případech je nutné počítat s tím, že předčasný důchod je nižší než řádný důchod trvala. Po dosažení řádného důchodového věku se předčasný důchod nepřepočítává. Krácení se provádí za každých 90 dní předčasnosti. Dřívější odchod do předčasného důchodu je sankciován vyšším krácením za předčasnost.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY