Dluhy rozvíjejících se trhů dosáhly nových rekordů

24.07.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Rozvíjející se země si na kapitálových trzích půjčily během první poloviny letošního roku rekordní množství finančních prostředků. Nicméně bankéři varují, že euforie na dluhových trzích může přinést problémy do budoucna.

Mezinárodní prodeje státních dluhopisů rozvíjejících zemí dosáhly v první polovině roku 69,47 miliardy dolarů. Proti stejnému období v loňském roce se tak jedná o 54 procentní nárůst. Podle údajů agentury Thomson Reuters se tak rok 2014 zapsal do historie jako rekordní. Údaje ovšem nezahrnují čínské vládní dluhopisy, protože ty nejsou emitovány na mezinárodních trzích.

Graf: Objem nově emitovaných dluhopisů rozvíjejících se zemí v miliardách dolarů (Zdroj: Thomson Reuters, FT)

20140714_colosseum_1.jpg 

Dlouhé období téměř nulových úrokových sazeb pomohlo stlačit výnosy dluhopisů na celém světě. To nutí dluhopisové investory poohlížet se po jejich rizikovějších variantách a pro rozvíjející země je tak snadnější získat potřebný kapitál. Například Řecko v dubnu získalo při prvním vydání státních dluhopisů po finanční krizi objednávky za 20 miliard dolarů. Kypr se vrátil na dluhopisové trhy rok po skončení tamní bankovní krize, která si vyžádala finanční výpomoc v objemu 10 miliard dolarů. Keňa prodala dluhopisy v objemu 2 miliard dolarů a stala se tak rekordmanem mezi africkými zeměmi při debutujícím úpisu na mezinárodních trzích.

Pokud však začnou světové úrokové míry růst, jak někteří ekonomové předpovídají, může se opakovat loňská situace, která způsobila rychlý odliv kapitálu především z rozvíjejících se zemí.

Banka pro mezinárodní platby minulý měsíc varovala před rizikem rostoucího celosvětového zadlužení. V porovnání s vyspělými zeměmi však zůstává zadlužení rozvíjejících se zemí stále nižší. V první polovině roku si vyspělé země vypůjčily na kapitálovém trhu 157,6 miliardy dolarů.

Akcie rozvíjejících se trhů letošní rok dosáhly nových maxim a od začátku ledna MSCI Emerging Market Index vzrostl téměř o 9 procent.

Graf: Kurz MSCI Emerging Market indexu v bodech (Zdroj: Bloomberg)

20140714_colosseum_2.jpg 

O poznání lepšího výkonu dosáhl největší burzovně obchodovaný fond se zaměřením na rozvíjející se trhy s názvem Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VWO). Fond má ve správě ohromných 47,85 miliardy dolarů a jeho cena od začátku roku vzrostla již o 13 procent.

Graf: Cenový graf Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VWO) v USD (Zdroj: Bloomberg)

20140714_colosseum_3.jpg 

Autor komentáře je analytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Petr Habiger


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE