Co týden dal? Cigarety kvůli spotřební dani podraží

12.09.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Sněmovna opětovně schválila zvýšení spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků. Krabička cigaret tak může zdražit o tři až čtyři koruny. Od příštího roku má být zavedena desetiprocentní sazba DPH. Vláda si od nové sazby slibuje snížení cen vybraných výrobků pro koncové spotřebitele.

Posledních 7 dní ve světě

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny v září podruhé za sebou klesla, a dostala se tak na nejslabší úroveň za více než rok. Uvedla to výzkumná společnost Sentix. Údaje podle ní signalizují, že eurozóna se vrátí do hospodářské recese.
Více informací

Ruské embargo na dovoz potravin může citelně poškodit hospodářský růst v pobaltských zemích, Norsku, Polsku a Maďarsku. Uvedla to podle agentury Reuters Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD). Dodala, že nejvíce postiženou zemí bude pravděpodobně Litva, ve které se vývoz potravin do Ruska podílí na hrubém domácím produktu téměř třemi procenty.
Více informací

Kvůli zhoršenému vývoji ekonomiky sníží Francie svůj rozpočtový deficit pod hranici tří procent hrubého domácího produktu (HDP) nejdříve v roce 2017. To je o dva roky později, než slíbila svým evropským partnerům. Oznámil to francouzský ministr financí Michel Sapin. Od Paříže je to další z dlouhé řady porušování rozpočtových slibů daných Evropské unii, konstatovala agentura Reuters.
Více informací

Pokud si Skotsko příští týden v referendu zvolí samostatnost, tak přední skotský bankovní ústav Royal Bank of Scotland (RBS) přesune své ústředí z Edinburghu do Londýna. RBS sídlí ve Skotsku od svého založení v roce 1727. Plán přesunout sídla skotských aktivit do Anglie oznámila i skupina Lloyds Banking Group, která od roku 2009 vlastní Bank of Scotland, druhou velkou skotskou banku a historického konkurenta RBS.
Více informací

Světové ceny potravin v srpnu klesly na nejnižší úroveň za čtyři roky. Odrážel se v tom zejména propad cen mléčných výrobků, který se prohloubil pod vlivem ruského embarga na jejich dovoz ze Západu. Uvedla to organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Instituce zároveň zvýšila odhady letošní sklizně obilí, která tak skončí těsně pod loňskou rekordní úrovní.
Více informací

Vydavatel platebních karet MasterCard prohrál u nejvyššího soudu boj s Evropskou unií kvůli zákazu přeshraničních poplatků při platbách kartami této značky. Soudní dvůr EU v odvolacím řízení potvrdil rozhodnutí Evropské komise, že mnohostranně sjednané mezibankovní poplatky v systému MasterCard porušují hospodářskou soutěž, a EU tak má právo je zakázat.
Více informací

Cena severomořské ropy Brent se propadla na dvouleté minimum pod 97 dolarů za barel. Tlak na ni vyvíjí rostoucí nabídka ropy na trzích a slabá poptávka, což převážilo spekulace, že boje na Blízkém východě by mohly omezit těžbu této strategické suroviny.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Nezaměstnanost v Česku v srpnu zůstala třetí měsíc v řadě na 7,4 procenta. Bez práce bylo 535.225 lidí, uvedl Úřad práce. Stále roste počet volných míst, v srpnu jich zaměstnavatelé nabízeli 54.724, zhruba o 14.000 více než před rokem. Situaci na trhu práce stále ovlivňují sezonní práce v zemědělství, stavebnictví, hotelnictví, gastronomii, lázeňství, lesních závodech a povrchových lomech.
Více informací

Stovka kontrolorů finanční správy z regionů posílí v následujících třech měsících kontrolní týmy jejich pražských kolegů v rámci akce "Pomoc Praze". V tiskové zprávě o tom informovalo Generální finanční ředitelství (GFŘ). Důvodem je podle něj trend z poslední doby, kdy firmy účelově přesouvají své sídlo do Prahy s tím, že se vyhnou daňovým kontrolám. Pražské úřady totiž často nemají dostatek času ani kapacit nárůst firem kontrolami pokrýt.
Více informací

Sněmovna opětovně schválila zvýšení spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků. Krabička cigaret tak může zdražit o tři až čtyři koruny. Poslanci současně s tím na návrh Senátu schválili i zachování vratky části spotřební daně z nafty pro zemědělce, tzv. zelené nafty. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to podpořil. Změny nyní dostane k podpisu prezident republiky.
Více informací

Méně byrokracie v administrativě, silnější vazby mezi průmyslem, univerzitami a výzkumem či lepší využívání energií by České republice pomohly zvýšit konkurenceschopnost. Uvádí to letošní zpráva Evropské komise o konkurenceschopnosti členských zemí, která byla představena v Bruselu. Materiál připomíná, že ekonomiku po propadu pomáhá zlepšovat především export.
Více informací

Zavedení snížené desetiprocentní sazby DPH na léky, knihy a dětskou výživu připraví příští rok státní rozpočet o 2,4 miliardy korun a místní rozpočty, tedy obce a města, o 953 milionů korun. Na konferenci společnosti Cityfinance to uvedla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Celkem by tak veřejné rozpočty měly příští rok kvůli třetí sazbě DPH přijít o 3,3 miliardy korun.
Více informací

Česku se nedaří zlepšit čerpání peněz z EU a dohnat nabrané zpoždění, od začátku roku je skutečné čerpání ve skluzu o 6,2 miliardy korun oproti predikcím. Podle pesimistického scénáře ministerstva pro místní rozvoj (MMR) tak letos hrozí nedočerpání až 33 miliard korun. Vyplývá to z materiálu, kterým se v noci na čtvrtek zabývala vláda.
Více informací

Černý trh s tvrdým alkoholem v důsledku zpřísnění pravidel pro jeho prodej výrazně klesl. Před metanolovou aférou, která začala před dvěma roky, představoval nelegální trh téměř 50 procent prodejů lihovin v ČR, v současné době se jeho podíl pohybuje okolo deseti procent. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnila společnost Next Finance. Stát na série otrav alkoholem, na které zemřelo takřka 50 lidí, zareagoval zpřísněním legislativy.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU