Jak neúspěch pomáhá úspěšným

03.10.2014 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE


Lidé hledají situace, ve kterých nemohou prohrát. Jenže pokud stále vyhledáváte situace, ve kterých nemůžete prohrát, pak sice nebudete prohrávat, ale také nevyhrajete! Vítězové, kteří dosáhli velkých výher, měli také velké prohry. Mnoho úspěšných lidí nejdříve neuspělo. V předchozím díle jsme si řekli, že vítězové nemusí být první. Dnes se zastavíme u posilujícího účinku neúspěchu.

I přes průšvihy k úspěšnosti

George Washington nebyl vojenským géniem. Prohrál více bitev než kterýkoli vítězný generál v moderních dějinách. Jeho porážky byly často následkem jeho sebevědomé povahy. Podařilo se mu uniknout a znovu bojovat jen proto, že britští generálové, kteří stáli proti němu, byli neschopní. První film Walta Disneyho byl propadák.

Když Warrenu Buffettovi přišel dopis z Harvardovy univerzity, že ho nepřijímají, byl šokovaný. Místo na Harvard šel na Kolumbijskou univerzitu. A to byla výhra, protože tam učil nejlepší učitel investování Benjamin Graham. Winston Churchill se po první světové válce čtyřikrát zúčastnil voleb a nejdříve třikrát prohrál. Nakonec se stal nejslavnějším anglickým politikem 20. století.

Víc pokusů, větší pravděpodobnost úspěchu

U prodejců se dá úspěch měřit počtem rozhovorů, které nechtějí podstoupit, a přesto je vykonají. Jde o překonání strachu z odmítnutí, protože neúspěchy jdou ruku v ruce s úspěchy. Sportovci, kteří dají nejvíce gólů, jsou titíž, kteří také nejvícekrát vystřelí vedle. Většinou nedají gól. Úspěšní lidé dělají více chyb než neúspěšní, protože mají více pokusů. Úspěšní lidé prostě „sbírají“ vše: úspěchy i neúspěchy. Neúspěchy jsou přitom naprosto normální. Nenormální je, když se o úspěch nepokusíte.

A nenaříkejte nad porážkami! Musíte stále působit kladně. Fenomenální český zpěvák Karel Gott prohlásil: „Zpěvák musí pobavit a už jeho příchod musí být vítězný.“ Podobně o půl století dříve Paul Getty napsal: „Bohatství je stejně tak věcí charakteru, filozofie, názorů a postojů, jako věcí peněz.

Chcete-li být úspěšní, nebojte se neúspěchu. Berte ho jako možnost, jak se rozvíjet. Každá chyba generuje poučení, které můžete zužitkovat při dalším pokusu o nový podnikatelský záměr.


Ivo Toman, z knihy O úspěchu, nová kniha Štěstí na míru vyšla 15. 7. 2014

Autor článku

Ivo Toman

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE