Čtvrteční zasedání ECB: QE se rozjede a zlato poroste

01.10.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Horská jízda ceny zlata pokračovala i v minulém týdnu a dosáhla až na hranici 1207 dolarů/unci. Obavy z omezování těžby však cenu zlata drží na vyšších úrovních a žlutý kov v pátek uzavíral na hladině 1218 dolarů. Což je stále hluboko pod odhadovanými výrobními náklady hlavních těžařských společností.

Aktuálně se uvádí výrobní náklady na úrovní 1350 dolarů/unci, což je z dlouhodobého hlediska neudržitelný stav. I přesto žlutý kov ve fyzické podobě neztrácí u investorů na atraktivitě, nýbrž naopak (viz údaje níže). I bystrý investor si nemusí všimnout změn ve vnímání fyzické a papírové podoby zlata (US SPDR GOLD Trust zaznamenal pokles na aktuálních 773,45 tun).

Čeho si však ve světě ekonomiky nelze nevšimnout je fakt, že se nůžky mezi ekonomikou USA a EU začínají postupně rozevírat. Alespoň podle oficiálních dat! Ukazatele americké ekonomiky by měly potvrdit růstovou dynamiku i v závěru 3. kvartálu. Očekává se vzestup příjmů a výdajů amerických domácností, stagnace míry nezaměstnanosti (6,1%) a snížení počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti.

20140930_graf_1

Co Evropu, resp. EU nejvíce tíží je nízká inflace, která je hluboko pod plánovanými 2% (odhaduje se hladina 0,3%), což ECB pravděpodobně přivede k zásadnímu rozhodnutí a otočení kormidlem o 180 stupňů. ECB se sejde ve čtvrtek k projednání měnové politiky. Musí reagovat na zklamání z nízkého zájmu evropského bankovního sektoru v oblasti poskytování úvěrů nefinančnímu soukromému sektoru. A proto vstoupí na scénu druhý bod plánu (zveřejněný 5. června 2014), a tím je oznámení detailů odkupu privátních cenných papírů (ABS a kryté dluhopisy). Plán zintenzivnění přípravných prací souvisejících s přímými nákupy ABS musel být tedy "zintenzivněn" a v druhé půli tohoto týdne se dozvíme, zda-li a za jakých podmínek budou zprostředkovány nové toky úvěrů do ekonomiky. S jistou mírou nadsázky by se dalo říct, že se měsíc říjen stane symbolem, kdy jedni mají natištěno a druzí teprve začnou.

Zlaté a stříbrné mince v září na vzestupu

Navzdory silnému cenovému tlaku a oslabení dvou hlavních komoditních kovů, zaznamenaly hlavní světové mincovny významný nárůst v prodejnosti zlatých a stříbrných 1 Oz mincí. Nejnovější data ukázala až robustní navýšení maloobchodní poptávky po 1 Oz zlatých Amerických Eaglech, kdy za měsíc září se prodalo 43 200 Oz ve srovnání se srpnovými 25 000 Oz. Zlaté mince Amerického Buffalo se prodaly v objemu 10 500 Oz, oproti srpnovým 8000 Oz. Od začátku roku prodala americká mincovna přes 500 000 Oz. Stříbrných 1 Oz Amerických Eaglů se za měsíc září prodalo 2,42 mil. Oz. K navýšení oproti předcházejícímu měsíci (2 mil uncí) došlo především z důvodu cenového propadu stříbra na 4-leté minimum.

Australská mincovna rovněž zaznamenala výrazný nárůst, kdy ze srpnových 25 103 Oz se poptávka v září navýšila na aktuálních 36 369 Oz. Mincovny v Kanadě a Velké Británii svoje data nezveřejnily.

20140930_graf_2

Predikce na tento týden

Zlato za uplynulý týden vykazuje medvědí trend, kdy dna bylo dosaženo v pátek, což by mohlo signalizovat posun směrem k 1225-30 dollarové hranici, kde lze nalézt odpor. Z grafu je patrný mnohačetný, téměř pravidelný trojúhelníkový pohyb, to znamená, že zlato naráží na obě hranice v rozptylu do 10 dollarů. Z dlouhodobého hlediska zůstává medvědí trend, avšak vzhledem k zajímavým událostem během tohoto týdne, lze očekávat, že cena zlata nebude stagnovat v rozmezí od 1215-1225 dollarů/unci. Draghiho čtvrteční rozhodnutí o zavedení nového programu QE by mělo cenu zlata vynést na vyšší cenovou úroveň.

Hranice odporu: 1225 USD/Oz a 1235 USD/Oz

Hranice podpory: 1215, 1210 USD/Oz

Autor příspěvku: Jan Žák, Zlaťáky.cz

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE