Září drahým kovům nepřálo

02.10.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Cena zlata se poslední zářijový den přiblížila o krůček blíže k číslu 1 200 USD za trojskou unci, když se na konci měsíce a třetího čtvrtletí nacházela na úrovni 1 204 USD.

Cena zlata 1 200 USD za trojskou unci má nejen psychologický význam díky kulatosti čísla, ale je ostře sledovaná i proto, že jde o poslední zastávku v cenovém propadu před dosažením hodnoty 1 180 USD, pod níž se žlutý vzácný kov naposledy obchodoval na podzim roku 2010. Navíc na hodnotě 1 180 USD zastavilo zlato svůj propad, jak v červnu, tak i v prosinci loňského roku. Otázkou je, zdali se mu to podaří i nyní, tedy na potřetí.

Propad ceny zlata pod 1 180 by odstartoval prodejní paniku

Propad ceny zlata pod hodnotu 1 180 USD by odstartoval prodejní paniku. Tato cena se totižto dosud vždy potvrdila jako dno, pod kterým investoři nebyli ochotni zlato dále prodávat. Z toho důvodu lze pod hodnotu 1 180 USD očekávat hodně stop – lossů (příkazů na zastavení ztrát u nákupních pozic). Proražení ceny 1 180 USD by aktivovalo tyto prodejní příkazy (stop lossy), což by posunulo cenu zlata ještě více dolů. Navíc propad ceny zlata pod hodnotu 1 180 USD, která za poslední 4 roky vždy zafungovala jako silná podpora, by potvrdil absolutní investorský nezájem o tento vzácný kov.

Zlato oslabuje kvůli silnému dolaru (USD)

Letos v září se zlato propadlo o 5,5 procenta, což je jeho nejhorší měsíční výkon právě od července 2013, kdy cena žlutého kovu testovala již zmiňovanou úroveň 1 180 USD. Cena zlata je pod prodejním tlakem hlavně kvůli posilujícímu americkému dolar (USD). Ten se aktuálně obchoduje poblíž 4letých maxim vůči koši vícero vyspělých měn a jenom za tento měsíc posílil o 3 procenta, za celý třetí kvartál si pak připsal zisk ve výši 7 procent. Americký dolar nabírá na síle díky výborným makroekonomickým datům z největší ekonomiky světa, čímž rostou šance na brzké zvýšení úrokových sazeb. Dobrý stav ekonomiky Spojených států podtrhl i konečný údaj HDP za druhé čtvrtletí, který odhalil 4,6 procentní posílení ekonomiky USA v měsících duben - červen 2014. Zlepšující se hospodářství USA posiluje naděje na brzké zvýšení úrokových sazeb v USA, díky čemuž rovněž posilují výnosy ze státních dluhopisů. Pro srovnání výnosy z 2letých státních dluhopisů USA nabízejí 0,6 procenta. Ve srovnání například s německými, které nabízejí negativní výnos 0,068 procenta, jsou tato aktiva velmi atraktivní, čímž vyvářejí poptávku po amerických dolarech. Investice do zlata rovněž nenabízí žádný výnos. Zlato jako investiční instrument momentálně ztrácí na významu i kvůli nízkým hodnotám inflace vyspělých zemí. Jeho funkce uchovatele hodnoty proto momentálně není atraktivní. Poptávku po zlatě rovněž snižuje i provizorní příměří na Ukrajině.

Ze vzácných kovů v září nejvíce ztratilo paládium

Avšak zlato není jedinou komoditou, jejíž cena oslabuje kvůli silnému dolaru. Měsíc září byl ztrátový i pro ostatní drahé kovy. Stříbro se v září propadlo o 10 procent. Platina v září oslabila o 8 procent a paládium až o 12 procent, což pro něj znamená nejhorší měsíční výkon za poslední 3 roky. Silný dolar se negativně projevuje nejen na cenách drahých kovů, ale i na cenách ostatních komodit, které se pro investory stávají v dolarovém vyjádření dražšími. Výprodej postihuje i měny rozvíjejících se zemí, které vůči USD přirozeně oslabují.

Na grafu níže lze pozorovat vývoj ceny zlata v průběhu posledního roku. Modré obdélníky zvýrazňují okamžiky, kdy se propad ceny zlata zastavil u hodnoty 1 180 USD. Tuto hladinu v případě přetrvávajícího silného dolaru podle všeho opět otestujeme. Propad pod ni by otevřel zlatu cestu až k hodnotě 1 145 USD za trójskou unci. V případě zastavení výprodeje zlata na úrovni 1 180 USD se vytvoří formace trojitého dna. Negativní nálada na zlatě by byla vyvrácena růstem ceny nad hodnotu 1 240 USD.

Graf: denní graf zlata

zlato_1_10_2014_1

BOSSA
Autorka příspěvku je analytičkou společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE