USA dohnaly Saudskou Arábii v ropných ekvivalentech

06.10.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Produkce ropy v USA velmi silně a poměrně rychle proměnila globální odvětví energetiky. Spojené státy dohání Saudskou Arábii a brzy se stanou největším světovým producentem zkapalněných ropných ekvivalentů.

Podle údajů Mezinárodní agentury pro energetiku (IEA) se americká produkce ropy a souvisejících kapalin, jako jsou etan a propan, v červnu a srpnu vyrovnala produkci Saudské Arábie, která dosahovala přibližně 11,5 milionu barelů denně.

Graf: Produkce ropných ekvivalentů Spojených států a Saudské Arábie v milionech barelů denně (Zdroj: IEA, FT)

20141006_colosseum

Produkce USA pokračuje v růstu a během října zřejmě bude vyšší než výstup Saudské Arábie, což bude poprvé od roku 1991. Nicméně manévrovací prostor arabské země je poměrně velký a v případě potřeby může zvýšit svůj výkon pro vyrovnání rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou o 2,5 milionu barelů denně. Podle úředníků Saudské Arábie je jejich země jediná, která má použitelnou rezervní kapacitu pro těžbu ropy. Na druhou stranu však nepopírají, že se USA mohou stát světově největším producentem ropných ekvivalentů.

Cena ropy na světových trzích klesá i přes situaci v Sýrii, Iráku, boje v Libyi a konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Přitom je téměř jisté, že v dřívější době by podobná situace hnala ceny černého zlata rychle vzhůru. Ropa Brent klesla během letošního roku o 14 procent na dvouleté minimum. Ropa WTI klesla na svá minima z loňského roku a letos oslabila o 6 procent.

Graf: Cena ropy WTI a Brent v amerických dolarech za barel (Zdroj: Bloomberg)

20141006_colosseum_1

Jak známo, americký ropný průmysl byl změněn vývojem technologií, které umožnily těžbu ropy z břidlic v Texasu a Severní Dakotě. Obě lokality přitom byly dlouhou dobu považovány za komerčně netěžitelné. Denní těžba surové ropy v USA dosáhla začátkem září 8,87 milionů barelů a je na dobré cestě pokořit 9ti milionovou hranici do konce letošního roku.

Autor: Petr Habiger, analytik, Colosseum

Štítky:

Autor článku

Petr Habiger


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE