Kdy najde ropa své dno?

08.10.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Ceny ropy nadále klesají, přičemž severomořský Brent zaznamenal již čtyři ztrátové seance v řadě a nyní se pohybuje na ceně 92 USD za barel.

V polovině června přitom cena tohoto typu ropy přesahovala úroveň 115 USD za barel. Od té doby tedy ropa ztratila téměř 21 % a minulý čtvrtek sestoupila dokonce pod silnou technickou podporu 92 USD za barel, což bylo nejníže od roku 2012. Na tomto propadu cen ropy se podepisuje i sílící dolar. Pokud bychom Brent vyjádřili v eurech, pokles od poloviny června by byl „pouze“ 14% z 85 EUR na 73 EUR.

Příčin oslabování cen ropy je však vedle sílicího dolaru více. Výrazný pokles o 1,2 % z pátku 3. října byl způsoben spekulacemi, že Saúdská Arábie nikterak nezasáhne vůči současnému dění a s nižšími cenami se spokojí. Mluví se dokonce o připravované cenové válce, která by měla být vedena za účelem získání většího podílu na asijských trzích. Tyto spekulace se opírají zejména o událost z minulého týdne, kdy saúdskoarabská státní ropná společnost Aramco prudce snížila ceny ropy právě pro asijské odběratele.

Střednědobým trendem, který negativně působí na ropu, jsou zvyšující se zásoby této komodity v USA a Rusku, zatímco poptávka po této komoditě se vzhledem k oslabující globální ekonomice snižuje. Navíc těžba kartelu OPEC stoupla v září nejvíce za téměř dva roky, přičemž Spojené státy americké v červenci vyvezly nejvíce ropy od března 1957.

O nových těžebních limitech bude OPEC rozhodovat na plánovaném zasedání 27. listopadu 2014 ve Vídni. Podle našeho názoru je snížení těžby na listopadovém zasedání jediným možným faktorem, který může současný klesající trend cen ropy otočit. Kartel přitom předpokládá, že poptávka po jeho ropě klesne příští rok na 29,2 milionů barelů denně, kvůli rostoucí těžbě ropy z břidlic v USA a dodávkám komodity z dalších zemí mimo kartel. Snížení těžby tak je naprosto logickým krokem.

Dalšími možnými podpůrnými, avšak relativně krátkodobými vlivy, které mohou zastavit strmý pád cen, je případná eskalace geopolitických rizik. Oblast Blízkého a Středního východu je nadále velmi nestabilní, což dokazuje i nedávné dění kolem organizace Islámský stát. Za vyřešenou se ani zdaleka nedá považovat rusko-ukrajinská krize, která se naopak může kdykoliv znovu vyhrotit.

Tak razantní pokles cen ropy, jaký vidíme nyní, nebyl zaznamenán od roku 2012. Současný vývoj je však postaven na výše uvedených fundamentálních základech jako je rostoucí těžba při poklesu poptávky. Jedná se tedy o klasický přebytek nabídky, na který musí logicky cena komodity reagovat poklesem. Obratu trendu se přitom dočkáme pravděpodobně až v listopadu, po již zmíněném vídeňském zasedání OPEC (případně již při úniku zákulisních informací před tímto summitem).

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Štítky:

Autor článku

Jiří Šimara  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE