Co týden dal? Státní dluh se zdesetinásobil

24.10.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Státní dluh České republiky se za dobu její existence zdesetinásobil na 1,68 bilionu korun ke konci roku 2013. Výrazný nárůst dluhu začal až s novým tisíciletím, přičemž až do roku 2000 držel pod 300 miliardovou hranicí.

Posledních 7 dní ve světě

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila známku úvěrové spolehlivosti Ruska o jeden stupeň na Baa2. Zhoršené hodnocení zdůvodnila dopady ukrajinské krize a západních sankcí na ruskou ekonomiku. Moody´s je letos druhá světová agentura, která zhoršila ruský rating; v dubnu tak učinila konkurenční Standard & Poor´s.
Více informací

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v září klesla již osmým měsícem po sobě a dosáhla nejnižší úrovně od listopadu 2010. V září bylo v zemi pod Tatrami bez práce 12,44 procenta obyvatel, v srpnu nezaměstnanost dosáhla 12,56 procenta.
Více informací

Necelých 90 kilometrů jižně od Berlína stojí první vesnice v Německu, která je zcela soběstačná v zásobování elektřinou a teplem z obnovitelných zdrojů. Kromě toho, že se na území Feldheimu nachází větrný park a bioplynová stanice, vlastní obyvatelé i tamní energetickou infrastrukturu. Nový energetický systém podle vedení obce umožnil snížit náklady obyvatel na bydlení a zároveň vedl k vytvoření nových pracovních míst, což zastavilo vystěhovávání lidí z Feldheimu.
Více informací

Evropská komise vyměří americké bance JPMorgan a švýcarským ústavům UBS a Credit Suisse pokuty v celkové výši přesahující 115 milionů dolarů (2,5 miliardy Kč) za manipulace s klíčovou Londýnskou mezibankovní nabízenou úrokovou sazbou (LIBOR).
Více informací

Rakouská Erste Bank odmítla informace španělských médií, podle nichž je jednou z bank, které nevyhověly klíčovým zátěžovým testům Evropské centrální banky (ECB). "Z dialogu s orgány dohledu nemáme žádné náznaky, že bychom neprošli," řekl agentuře Reuters mluvčí Erste, která je vlastníkem České spořitelny.
Více informací

Nedostatečné investice a menší počet hloubených vrtů by v Rusku mohly snížit produkci ropy. Řekl to spolumajitel ruské ropné společnosti Lukoil Leonid Fedun. Objem těžby by se tak podle něj mohl kvůli tomu do roku 2017 snížit až o 70 milionů tun, což by byl ve srovnání s loňskou produkcí pokles o zhruba 13 procent.
Více informací

Americké společnosti McDonald's, největšímu světovému řetězci restaurací s rychlým občerstvením, klesl čistý zisk ve třetím čtvrtletí o 30 procent na skoro 1,1 miliardy dolarů (23,8 miliardy Kč). Firmě uškodil skandál s potravinami v Číně a tuhý konkurenční boj ve Spojených státech.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Státní dluh se za dobu existence České republiky zdesetinásobil na 1,68 bilionu korun ke konci roku 2013. Až do roku 2000 se přitom držel pod 300 miliardovou hranicí. Výrazný nárůst dluhu začal až s novým tisíciletím. Vyplývá to z údajů ministerstva financí a Českého statistického úřadu. Zadlužení země je ale i tak v současnosti ve srovnání se zeměmi EU poměrně nízké, uvedli ekonomové.
Více informací

Zástupci zaměstnavatelů, odborů a vlády se shodli na podpoře zavedení elektronické evidence tržeb, kterou chystá spustit od ledna 2016 ministerstvo financí. Cílem projektu je omezit daňové úniky. Na tiskové konferenci o tom informovali zástupci tripartity.
Více informací

Prezident Miloš Zeman podporuje zvýšení minimální mzdy. Argumentuje i tím, že někteří zaměstnavatelé vyplácejí lidem část odměny načerno, nyní budou muset víc zaplatit oficiálně. Mzdové náklady podle hlavy státu tak mnohým neporostou. Zeman to řekl po své návštěvě tripartity. Minimální mzda dosahuje 8500 korun, od ledna se zvýší na 9200 korun.
Více informací

Vláda schválila návrh novely energetického zákona. Norma mění například způsob platby poplatku na obnovitelné zdroje energie (OZE) a má umožnit provozovat malé solární elektrárny bez zbytečné administrativy. Materiál nyní poputuje k projednání do Sněmovny.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v září dále klesla na 2,54 procenta, a dostala se tak opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele. Předchozí minimum bylo v srpnu, kdy průměrná sazba činila 2,65 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

Finanční správa umožní od příštího roku u elektronického daňového přiznání okamžité uhrazení daně online přes platební bránu. Na konferenci k platebním kartám to sdělila náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.
Více informací

Češi utratili v zahraničních e-shopech v letošním prvním pololetí 6,4 miliardy korun. Zájem o nákup v internetových obchodech v cizině roste. Vyplývá to z nových statistik Sdružení pro bankovní karty. K on-line nákupu za hranicemi Čechy lákají hlavně nižší ceny například elektroniky či oděvů. V loňském posledním čtvrtletí dosáhly útraty v zahraničních e-shopech zaplacené kartou 2,6 miliardy korun, v prvním kvartále letošního roku pak 3,1 a ve druhém čtvrtletí již 3,3 miliardy.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU