Kde nejlépe zhodnotíte úspory v cizí měně?

24.10.2014 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


V českých bankách můžete spořit nejen v korunách, ale i v zahraničních měnách. Na výběr máte mezi spořicími účty a termínovanými vklady. Výhodnější úrokové sazby najdete zpravidla u menších bank. Ve které bance získáte nejvyšší úrok? A jaké jsou další podmínky?

I když většina Čechů drží úspory v korunách, najde se i řada lidí s přebytky eur, dolarů a dalších zahraničních měn. Ke zhodnocení úspor v cizí měně můžete využít spořicí účty a termínované vklady. První ze zmíněných produktů je vhodný pro ty, kteří dávají přednost rychlému přístupu k penězům. Za možnost okamžitého výběru by většina z nás očekávala jen symbolický úrok, ale opak je pravdou. V případě termínovaných vkladů si můžete zvolit dobu trvání vkladu od jednoho týdne až do pěti let. Výše úroku se v případě termínovaných vkladů obvykle odvíjí od doby trvání a výše vkladu.

Vedení účtu je zdarma

Pokud se podíváte na současnou nabídku spořicích účtů a termínovaných vkladů, zjistíte, že produkty jednotlivých finančních domů jsou velmi podobné. Standardem je již založení, vedení a zrušení spořicího účtu či termínovaného vkladu zdarma. O produkt můžete požádat nebo jej přímo sjednat přes internet. Zřízení účtu nebývá podmíněno založením běžného účtu či využitím dalších produktů banky. Finanční prostředky na účtu můžete sledovat přes internet.

Nabídka spořicích účtů

Všechny sledované tuzemské banky nabízejí eurové spořicí účty. Equa bank, Fio banka a Oberbank poskytují pouze eurové účty. Kdo chce tedy spořit v jiné či více měnách, měl by si vybrat banku s účty v požadovaných měnách. Dolarové i eurové spořicí účty nejdete u Air Bank, ČSOB, Sberbank, UniCredit Bank a Zuno. Celý přehled možných měn naleznete v tabulce níže.

Aktuálně nabízí nejvyšší úrokovou sazbu u eurového spořicího účtu Equa bank, a to 1,5 % ročně (Spořicí účet EXTRA). Touto sazbou jsou úročeny vklady do výše 200 tisíc eur. Nad tuto částku získáte roční úrok 0,5 %. Výhodou oproti konkurenci je, že není požadován žádný minimální vklad. Banka na svých stránkách uvádí, že úročí každý cent. Jedno procento ročně nabízejí na eurových spořicích účtech Air bank a Sberbank.

Tabulka: Nabídka spořicích účtů vedených v cizí měně

Banka název produktu měny výše úroku (EUR účet, p.a.) vklad 5 000 EUR
Air bank Spořicí účet EUR, USD 1 1
ČSOB ČSOB Spořicí účet USD, EUR, CHF, GBP 0,27 - 0,33 0,27
Equa Bank Spořicí účet EXTRA EUR EUR 1,5 1,5
Fio banka Spořicí účet Fio konto  EUR 0,3 0,3
Oberbank Spořící účet LIMIT, SPECIÁL EUR sdělí na pobočce sdělí na pobočce
Sberbank Spořicí účet EUR, USD, RUB 0,3 0,3
Sberbank Spořicí účet GARANCE EUR, USD 1 1
UniCredit Bank Spořicí účet EUR, USD, CHF, GBP, JPY a další měny 0,01 - 0,15 0,01
Zuno Spoření EUR, USD, GBP 0,7 0,7

Nabídka termínovaných vkladů

U termínovaných vkladů již rozhoduje o výši úroku doba trvání vkladu a v některých případech i výše vkladu. Pro názornost uvádíme příklad vkladu ve výši pěti tisíc eur na jeden rok. Nejvyšší úrok aktuálně nabízí termínovaný vklad od Equa bank, a to 1,8 % ročně. Minimální výše vkladu je tisíc eur. Pokud se rozhodnete pro uložení peněz na 3 roky, získáte 2,1 % ročně. Více žádná z tuzemských bank nenabízí.

Nad jedno procento ročně se v případě uložení pěti tisíc eur na jeden rok dostanete ještě u Zuno a Sberbank. Ostatní banky nabízejí méně.

Tabulka: Nabídka termínovaných vkladů vedených v cizí měně

Banka název produktu měny výše úroku (EUR účet, p.a.) vklad 5 000 EUR/1 rok
Česká spořitelna Vkladový účet USD, EUR, CHF, GBP, CAD, JPY, SEK, DKK 0,01 - 0,5 0,12
ČSOB ČSOB Termínovaný vklad USD, EUR, CHF, GBP 0,01 - 0,25 0,25
Equa Bank Termínovaný vklad EUR, USD 1,42 - 2,1 1,8
Fio banka Termínovaný vklad  EUR 0,35 - 1,75 0,75
Komerční banka Termínovaný účet EUR, USD (po dohodě další měny) 0,01 - 0,47 0,23
Oberbank Termínovaný vklad (Termínovaný vklad TOP JISTOTA) EUR, USD, CHF, GBP (EUR) sdělí na pobočce sdělí na pobočce
Raiffeisen Bank Termínovaný vklad USD, EUR, GBP, CHF (po dohodě další měny) 0,01 - 0,7 0,01
Sberbank Termínovaný vklad EUR, USD, RUB 0,8 - 1,4 1,1
Zuno Vklad EUR, USD, GBP 0,6 - 1,25 1,25

Pozor na měnové riziko

Vklady na spořicích účtech a termínovaných vkladech jsou ze zákona pojištěny do výše 100 000 EUR. Pokud držíte úspory v cizí měně s tím, že peníze v budoucnu vyměníte na koruny, je vašim největším rizikem změna kurzu. V případě posílení koruny vůči cizí měně můžete ztratit více, než jste získali na úroku.

Autor článku

Gabriela Kraváčková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ