Nad Tescem se stahují černá mračna

27.10.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Supermarket Tesco, který je s tržní kapitalizací 14 miliard GBP největším maloobchodním řetězcem ve Velké Británii, důvěrně zná i český spotřebitel. Již v září tohoto roku jsme mohli v novinách narazit na zprávu o účetním skandálu, který, jak už to tak bohužel bývá, investory velmi nemile překvapil.

Společnost Tesco totiž připustila fakt, že se ve svém výhledu zisku pro první polovinu roku 2014 „sekla“ o 118 milionů GBP (4,1 mld. CZK). Zisk za 1H by tak neměl být původně uváděných 1055 mil. GBP, se kterými již investoři při svém ocenění akcií Tesco počítali, ale jen 937 mil. GBP.

Tímto skandálem se tak Tesco zařadilo mezi společnosti jako Enron, Olympus nebo Xerox, které na koncept kreativního účetnictví velice tvrdě doplatily. Když se nedávno objevila zpráva, že jde v případě Tesca o sumu ještě o 13 milionů GBP vyšší než původní odhady, začaly ve firmě padat hlavy. Dalším, v pořadí již osmým, rezignujícím členem top managementu se stal předseda správní rady Richard Broadbent. Co ale za tímto pochybením stojí?

Audit finančních výkazů firmou Deloitte hovoří jasně. Za vším prý vězí chybné účtování výnosů ještě dříve, než byly skutečně realizovány a nákladů později, než společnosti vznikly. V důsledku toho došlo k výraznému nadhodnocení rozdílu mezi těmito údaji, tedy zisku. Ten v reálném stavu poklesl o 41 % y/y, což je v případě takovéhoto giganta opravdu na pováženou.

A co na to akcie? „Jedná se o obrovské zklamání“ - to jsou slova snad nejznámějšího investora na světě, Warrena Buffetta. Ten společně s mnoha investory po celém světě začal snižovat podíl akcií Tesca ve svém portfoliu, což se na jejich ceně výrazně projevilo. Od propuknutí této aféry se k dnešnímu dni propadly akcie o 27 % a zdaleka nemusí jít o konec výprodejů. Společnost se totiž neodvážila poskytnout výhled ohledně svého budoucího vývoje hospodaření. To z historické zkušenosti neznamená nic pozitivního a rozhodně se nemůžeme divit, že jsou akcie tohoto řetězce na nejnižších úrovních za posledních 11 let. Firma tak momentálně řeší důležitou otázku finanční stability. Dá se očekávat, že peníze společnost získá prodejem některých ze svých aktiv – momentálně se spekuluje o odprodeji části Tesco Bank či svých aktiv v Asii. Vyloučeno přitom není ani navyšování kapitálu prostřednictvím emise nových akcií.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE