Příznivé vyhlídky pro japonské akcie

11.11.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Japonské akcie na rozhraní října a listopadu výrazně posílily. Index TOPIX vzrostl za jediný den o 4,3 procenta a během celého týdne o 7,4 procenta. Hlavním důvodem razantního růstu bylo oznámení o realokačních plánech státního penzijního fondu, který tak chce výrazně posílit hodnotu japonských akcií.

Dalším impulsem k růstu cen bylo také neočekávané oznámení Bank od Japan (BoJ) o rozšíření jejího kvantitativního a kvalitativního programu uvolňování. Toto oznámení vedlo také k poklesu jenu, který se propadl na své šestileté minimum vůči americkému dolaru (111 jenů za dolar).

Zatímco Bank of Japan v podstatě stále předpokládá, že ekonomika je v mírném růstu, zdá se, že se zvýšily obavy z poklesu míry inflace. Od svého vrcholu v dubnu letošního roku poklesla míra inflace na jedno procento – pomineme-li zvýšení DPH. Kromě toho klesající ceny ropy jsou pro japonské hospodářství výrazně pozitivní a působí jako inflační brzda.

Jsem toho názoru, že tento krok ukazuje vůli japonské centrální banky dosáhnout skutečně střednědobé inflace ve výši dvou procent. V současnosti je úroveň inflace pod hranicí, která je akceptovatelná pro centrální banku. Proto teď převzala banka iniciativu a aktivně zasáhla, podobně jako už letos v dubnu.

Další aspekt, který centrální banka před jejím dalším krokem pečlivě zvážila, je druhá fáze zvýšení DPH, která je naplánována na říjen roku 2015. Centrální bankéři varovali před podkopáním důvěry ve finanční stabilitu země. Další rozšíření kvantitativního a kvalitativního programu uvolňování měnové politiky naznačuje, že se Bank of Japan skutečně zavázala k dalšímu zvyšování daní, nicméně že se pokouší zmírnit s tím spojená rizika.

Celkem vzato, dopad uvolnění měnových opatření je pozitivní jak pro japonské akcie, tak i pro vývoj inflace, i když není bez určitých rizik. Politický reformní plán je ambiciózní, a bude zajímavé vidět, jaké výsledky přinese. Pokud vezmete do úvahy, že, že také japonské firmy procházejí reformami a celé Japonsko jako jeden z mála hlavních trhů je relativně příznivě hodnocené, je střednědobý výhled pro japonské akcie pozitivní.

Autor: Alex Treves, manažer pro japonské akcie ve Fidelity Worldwide Investment

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE