Akciový trh stojí na počátku úrodného období

18.11.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Podle průzkumu společnosti Yardeni Research Inc je období průběžných voleb v USA, které se konají dva roky po prezidentských volbách, pro americké akcie jedním z nejvýživnějších částí roku.

Růst akciového indexu S&P 500 dosahuje od roku 1942 průměrně 8,5 procenta v následujících třech měsících po volbách. Po dobu šesti měsíců roste průměrně o 15 procent a po dvanácti měsících o 15,6 procenta. Statistika navíc ukazuje, že ze sledovaných 45 období bylo pouze jedno, kdy akcie klesaly, a to po dobu pouhých tří měsíců.

Při použití denních dat od roku 1928 indexu S&P 500 autoři výzkumu zjistili, že průměrný nárůst indexu byl nejvyšší ve třetím roce po prezidentských volbách, kdy dosáhl 13,4 procenta, a do tohoto období právě vstupujeme. Průměrný nárůst v prvním roce po volbách za dané období činil 5,2 procenta, ve druhém roce 4,5 procenta a ve čtvrtém roce 5,5 procenta. Z celkového počtu 21 třetích roků po prezidentských volbách byly pouze dva ztrátové, a to během Velké hospodářské krize. Z 22 prvních roků a 21 druhých roků bylo ztrátových 10, a z 21 čtvrtých roků byly v mínusu 4.

Graf ukazuje následující tři kalendářní čtvrtletí jako nejziskovější v prezidentském volebním cyklu (Zdroj: Yardeni Research)

20141118_colosseum_1

Akcioví investoři tak zažívají růstové období od poloviny října. Index technologických akcií NASDAQ má za sebou od 16. října do 18. listopadu impozantní růst o velikosti 13 procent.

Graf: Denní cena futures kontraktu na akciový index NASDAQ v bodech (Zdroj: Colosseum, a.s.)

20141118_colosseum_2

V případě jednoho nakoupeného futures kontraktu se jedná o zisk téměř 8 500 dolarů. Index S&P 500 vzrostl za stejné období o 10 procent stejně jako index třiceti nejlepších amerických akcií Dow Jones Industrial Average. Ekonomika Spojených států ve srovnání s hospodářským zpomalením v Evropě a slábnoucím růstem v Číně stále vykazuje dobrou kondici, a proto americké akcie stále přitahují pozornost investorů.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Petr Habiger


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE