Výsledková sezóna na pražské burze

19.11.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Již tradičně byla na konci října odstartována výsledková sezóna firem obchodovaných na pražské burze. Své hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí dosud zveřejnily společnosti jako ČEZ, Unipetrol, Erste Group, CME, Komerční banka či Fortuna.

Začátek listopadu byl přitom pro pražskou burzu z hlediska zveřejňování nových hospodářských dat nejnabitějším. Mezi reportujícími společnostmi byly ČEZ, O2 a těžař NWR. Výsledkovou sezónu uzavře k 27. 11. 2014 společnost Pegas Nonwovens.

ČEZ představil nejhorší čtvrtletní výsledky za posledních deset let. Výnosy společnosti klesly v porovnání s loňským 3Q o 7 %. Konkrétně ve třetím čtvrtletí roku 2013 dosáhly výnosy téměř na 49 mld. CZK, zatímco ve třetím čtvrtletí roku letošního jsou pouze na 45 mld. CZK. Společnost navíc vykázala čistý zisk ve výši 2,5 mld. CZK, což je o 33 % méně než ve stejném období roku předchozího, kdy bylo na této položce dosaženo 3,8 mld. CZK. Jasnou příčinou horších výsledků je stále se snižující cena elektřiny. Zisk společnosti klesl také z důvodu nových odpisů majetku především v Rumunsku, kde ČEZ účetně snížil hodnotu svého větrného parku.

20141119_cyrrus

Erste Group Bank zveřejnila mírný nárůst čtvrtletních tržeb z 30,5 mld. CZK roku předchozího na 31 mld. CZK nyní. Společnost ve třetím čtvrtletí roku 2013 vykázala čistý zisk ve výši 3,3 mld. CZK, avšak v tomto čtvrtletí činila čistá ztráta společnosti 15,5 mld. CZK. Hlavním důvodem prohloubení červených čísel je negativní vývoj na maďarském a rumunském trhu.

Uhelná společnost NWR ve třetím čtvrtletí hospodařila se ztrátou téměř 2 mld. CZK. Tržby firmy poklesly o 16 % na 4,4 mld. CZK. Dále společnost potvrdila snížení výhledu těžby na letošní rok a nižší cíl pro rok 2015.

Americká společnost CME, mimo jiné majitel české televize Nova, prohloubila oproti loňskému třetímu čtvrtletí čistou ztrátu více než dvojnásobně až přes 1 mld. CZK.

Naopak do kladných hodnot se vrátila společnost Unipetrol, která vykázala za třetí čtvrtletí zisk ve výši 1,4 mld. CZK. Ve třetím čtvrtletí roku 2013 měla přitom ztrátu 129 mil. CZK. Společnosti výrazně vzrostly tržby, přesněji o 37 % y/y a překročily 34 mld. CZK.

Další společností, která zaznamenala pozitivní výsledky, je Fortuna. Společnost reportovala silný nárůst tržeb za třetí čtvrtletí, který v meziročním srovnání představuje 29 %.

Společnost Philip Morris ČR vykázala tržby za třetí čtvrtletí ve výši 3,8 mld. CZK a zaznamenala tak v meziročním srovnání 18% nárůst této položky. Rapidní růst tržeb byl hnán zejména vyšším exportem.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE