Nejlepší podmínky k podnikání jsou v Singapuru

24.11.2014 | , Finance.cz
DANĚ


Singapur, Nový Zéland, Hongkong, Dánsko, Korea, Norsko, USA, Velká Británie, Finsko a Austrálii - to je desítka zemí s nejlepšími podmínkami pro byznys, jak vyplývá z aktuální publikace Světové banky "Doing Business 2015". Jak si stojí Česko? Proč je tak důležité zlepšovat podmínky pro podnikání?

Světová banka pravidelně každoročně sestavuje žebříček zemí s nejlepšími podmínkami k podnikání. Zlepšování podnikatelského prostředí je jedním z hlavních úkolů všech vlád ve vyspělých zemích světa. Dobré podmínky usnadňují firmám i podnikatelům byznys, z čehož profituje celá národní ekonomika a občané. Zjednodušování povinné administrativy a snižování státní regulace je možností, jak pomoci domácím firmám a snižovat nezaměstnanost a zvyšovat životní úroveň občanů. Lepší podnikatelské podmínky pomáhají k vytvoření fungujícího ekonomického prostředí. Vlastnická práva v zemích na předních místech jsou chráněna fungujícím právním systémem.

Jak si stojí Česko?

V publikaci "Doing Business 2015" od Světové banky bylo hodnoceno celkem 189 zemí světa v deseti kategoriích. Čím lepší hodnocení, tím lépe se v daných zemích daří podnikání. Česko ve zprávě za rok 2015, která hodnotí aktuální stav v zemích do června 2014, obsadilo 44. místo. Horší hodnocení než Česko má z členských zemí Evropské unie a OECD 10 zemí (Rumunsko, Slovinsko, Maďarsko, Turecko, Itálie, Lucembursko, Řecko, Kypr, Chorvatsko a Malta).

Pobaltské země stoupají žebříčkem

Velmi příznivé ekonomické hodnocení mají např. Pobaltské země. Estonsko (17. místo), Lotyšsko (23. místo) i Litva (24. místo) v posledních letech výrazně zapracovaly na zlepšení podmínek pro byznys. Estonská ekonomika v současné době stojí na pevných základech. Účinná justice, nízké zdanění, konkurenceschopné bankovnictví, nízký veřejný dluh (pouze 10 % k HDP) a liberální postoj k zahraničním investorům - to vše má příznivý vliv na národní ekonomiku. Dobré podnikatelské podmínky rovněž značně přispěly k rychlému ekonomickému oživení v Pobaltských zemích po ekonomické krizi.

Kritéria hodnocení

Výsledný index jednoduchosti podnikání se skládá z hodnocení v deseti dílčích ukazatelích. Těmito deseti kritérii jsou:

  • Zahájení podnikání, zřízení skladu, přístup k elektřině, registrace nemovitosti, získání úvěru, ochrana investorů, placení daní, svoboda obchodu, řešení platební neschopnosti, legislativní ochrana.

Firmy a podnikatelé oceňují, když veškerá povinná administrativa spojená s jejich podnikatelskou činností je co nejjednodušší. Daně jsou srozumitelné a nízké. A současně legislativní prostředí je stabilní a právní systém na vysoké úrovni. Jestliže státní správa nebrzdí podnikání zbytečnou regulací a mnoha povinnostmi, ale naopak pomáhá.

Proč hraje Singapur a Hongkong prim?

Podmínky k podnikání jsou dlouhodobě vynikající v Singapuru a Hongkongu, v nejvíce globalizovaných ekonomikách světa. Co má Singapur a Hongkong společného? Vysokou ekonomickou svobodu s minimálními zásahy státu, velice liberální podmínky pro byznys, propracovanou infrastrukturu, nízké zdanění a mimořádnou efektivitu obchodu. V přepočtu na jednoho obyvatele jsou Singapur a Hongkong na čele žebříčku nejatraktivnějších zemí pro zahraniční investory. Minimální administrativa a fungující právní systém významně pomáhají vytvářet v obou zemích dynamické ekonomické prostředí.

Severské země najdeme na špici žebříčku

Vynikající podmínky k podnikání nabízí i všechny severské země. Dánsko, Norsku, Finsko, Švédsko i Island najdeme do 12. místa v žebříčku. Hodnocení severských zemí je dlouhodobě vynikající. Všechny země mají společné výborné pracovní podmínky, minimální korupci, nízkou kriminalitu, vysokou ekonomickou a osobní svobodu a fungující justici. Fungující veřejná správy, rychlá soudní rozhodnutí, vysoká legislativní ochrana investorů - s tím vším mohou firmy působící v těchto zemích počítat. Dobré podnikatelské podmínky a vysoká vzdělanost občanů vytváří výborné podmínky pro zakládání high-tech firem v severských zemích. Mnoho zaměstnanců v těchto zemích pracuje v oborech náročných na znalosti a dovednosti.

Kde jsou nejlepší podmínky k podnikání

(první desítka zemí + další členské země EU a OECD)

Pořadí Země Pořadí Země

1

Singapur

27

Nizozemí

2

Nový Zéland

29

Japonsko

3

Hongkong

31

Francie

4

Dánsko

32

Polsko

5

Korea

33

Španělsko

6

Norsko

37

Slovensko

7

USA

38

Bulharsko

8

Velká Británie

39

Mexiko

9

Finsko

40

Izrael

10

Austrálie

41

Chile

11

Švédsko

42

Belgie

12

Island

44

Česko

13

Irsko

48

Rumunsko

14

Německo

51

Slovinsko

16

Kanada

54

Maďarsko

17

Estonsko

55

Turecko

20

Švýcarsko

56

Itálie

21

Rakousko

59

Lucembursko

23

Lotyšsko

61

Řecko

24

Litva

64

Kypr

25

Portugalsko

65

Chorvatsko

27

Nizozemí

94

Malta

Pramen: The World Bank – Doing Business 2015

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ