Druhé pololetí letošního roku komoditám nepřeje

28.11.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Jeden z nejznámějších komoditních indexů, jenž sestavuje společnost Thomson Reuters, označován zkratkou CRB má za sebou 5 ztrátových měsíců. Jde tak o druhý nejdelší časový interval propadu cen komodit od vypuknutí finanční krize.

Signifikantní pokles cen komodit vyjádřen právě snížením hodnoty komoditního indexu je projevem zvyšujícího se rizika deflace, posilujícího amerického dolaru a zpomalování ekonomického růstu Číny. Právě o ekonomické síle druhé největší ekonomiky světa bylo vedeno mnoho diskuzí. Avšak předchozí týden čínská centrální banka snížila úrokové sazby, poprvé za posledního 2 a půl roku, čímž dala jasně najevo, že domácí hospodářství potřebuje podpořit. Komoditní index od svých červnových maxim oslabil o 15 procent, zatímco americký dolar v průběhu tohoto období posílil o 10 procent.

Graf: Srovnání vývoje amerického dolaru (USD) a hodnoty komoditního indexu od července 2014

CRB_vs_USD

Jak si posledního půl roku vedly jednotlivé komoditní skupiny?

CRB index zahrnuje 19 komodit, přičemž 39 procent tvoří energie, 41 procent zemědělské plodiny, 7 procent drahé kovy a 13 procent průmyslové komodity. Podíváme-li se na vývoj cen výše uvedených skupin, pak zjistíme, že ropa WTI má za sebou 30 procentní propad od začátku letošního července, stříbro kleslo o 22 procent, zlato spadlo o 9 procent, platina o 18 procent. Z průmyslových komodit železná ruda oslabila o 30 procent. Naopak poměrně dobře se dařilo kávě, která jako jedna z mála komodit za posledních 5 měsíců dokázala posílit o 13 procent.

Švýcarské referendum

Klíčovou událostí pro komoditní trh bude víkendové referendum ve Švýcarsku ohledně navýšení zlatých rezerv centrální banky (SNB). Ultrakonzervativní Švýcarská lidová strana v referendu požaduje, aby SNB navýšila zlaté rezervy na úroveň minimálně 20 procent svých celkových aktiv, z dosavadních 8 procent. V případě přijetí referenda by měla centrální banka okamžitý zákaz prodeje zlata a lhůtu 5 let na navýšení požadovaného množství zlatých rezerv, což se odhaduje na nákup 1 500 tun. Ročně by pak banka v průměru nakupovala 300 tun zlata, což představuje 7 procent světové roční poptávky po fyzickém zlatě. SNB se referendu brání. Uvádí, že její rezervy jsou dostatečné. V propočtu na hlavu drží nevětší rezervy zlata na světě. Co se týče absolutní velikosti objemu rezerv, s 1 040 tunami je na 7. místě ve světovém žebříčku. V případě navýšení rezerv o požadovaných 1 500 tun by dosáhla na 3. místo hned za USA a Německem. Těsně za Švýcarskem by byla Itálie s objemem zlatých rezerv ve výši 2 451,8 tun. V případě přijetí referenda je rovněž otázkou udržitelnost fixace kurzu EUR/CHF na úrovni 1,20.

Technická analýza komoditního indexu CRB

Při pohledu na graf vývoje komoditního indexu lze předpokládat, že index ještě oslabí o pár bodů, aby dosáhl na dolní hranu trendového kanálu. Právě reakce na hodnoty 260 - 250 bodů bude klíčová pro stanovení dalšího směru vývoje indexu. Proti komoditnímu indexu rovněž hraje rozhodnutí sdružení zemí OPEC o ponechání denního objemu těžby, což hraje proti ceně ropy.

Graf: Měsíční graf vývoje komoditního indexu CRB

TR_CRB

BOSSA
Autorka příspěvku je analytičkou společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE