Co týden dal? Státní dluh letos klesne poprvé od roku 1995

19.12.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Státní dluh Česka se podle ministra financí Andreje Babiše letos sníží meziročně o zhruba 20 miliard korun. Klesne tak poprvé od roku 1995. Na konci roku má státní dluh činit 1,663 bilionu korun.

Posledních 7 dní ve světě

Prodej ruských výrobců zbraní v loňském roce výrazně vzrostl díky vysokým výdajům ruské vlády. Celosvětově byl trend opačný a prodej zbraní se stejně jako v předchozích několika letech mírně snížil. Vyplývá to z údajů Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru SIPRI.
Více informací

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v prosinci výrazně vzrostla druhý měsíc po sobě a její ukazatel se dostal na nejvyšší úroveň od letošního dubna. Pomohl tomu pokles cen ropy a kurzu eura, který posílil naděje na oživení největší evropské ekonomiky z útlumu. Plyne to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnil mannheimský institut ZEW.
Více informací

Propad kurzu ruského rublu si žádá zásah, který by však měl vycházet z tržních mechanismů, tvrdá regulace měnového trhu není nutná. Podle agentury Interfax to řekl ruský premiér Dmitrij Medveděv.
Více informací

Současný pád rublu a ekonomické potíže Ruska jsou srovnatelné svým průběhem s bankrotem Ruska v roce 1998. ČTK to řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Společné oběma krizím je prudký pokles cen ropy na světovém trhu. Podobné jsou i postupně narůstající tlaky na oslabení rublu. Naopak rozdíl je podle něj v příčinách krize, kdy v roce 1998 byla spouštěčem neschopnost splácet cenné papíry a nyní je to zřejmě především pokles cen ropy.
Více informací

Švýcarská centrální banka se rozhodla zavést zápornou úrokovou sazbu na peníze, které si u ní ukládají komerční banky. Cílem kroku, jímž dnes centrální banka překvapila finanční trhy, je omezení růstu švýcarského franku.
Více informací

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko vyzval, aby se běloruské obchodní transakce s Ruskem vypořádávaly v dolarech nebo eurech. Reagoval tak na pokles hodnoty ruského rublu.
Více informací

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dali ve čtvrtek jasně najevo přání uzavřít do konce příštího roku jednání se Spojenými státy o rozsáhlé obchodní a investiční smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na závěrečné tiskové konferenci slíbil neustoupit při jednáních z principů, na které Evropě a jejím občanům záleží.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Odbory považují za nevhodné, že se nebude zvyšovat životní minimum. Novinářům to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD) potvrdila, že se zvyšování životního minima nechystá, stát chce podle ní jen cíleně podporovat určité skupiny. Životní minimum představuje částku, která by měla stačit na jídlo a základní potřeby kromě bydlení. U dospělého od roku 2012 činí 3410 korun.
Více informací

Stavební spořitelny poskytly od ledna do konce listopadu úvěry za necelých 37 miliard korun, což je v meziročním srovnání pokles o více než desetinu. Naopak počet nových smluv o stavebním spoření stoupl o tři procenta na 556.000. Vyplývá to z výsledků všech pěti tuzemských stavebních spořitelen.
Více informací

Ministerstvo financí zavede elektronickou evidenci tržeb postupně. Od ledna 2016 by se měla týkat restaurací a hotelů, od července 2016 pak podnikatelů v oblasti maloobchodu a velkoobchodu. O zařazení dalších, například nejmenších živnostníků, MF rozhodne až na základě analýzy, a to od roku 2017. Úřad také uvažuje o navrácení 15procentní sazby DPH na restaurační služby, které dnes podléhají 21procentní sazbě. Na tiskové konferenci Asociace malých a středních podniků a živnostníků to uvedla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.
Více informací

Mnohovrstevnaté vztahy s Čínou by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měly vést k tomu, že se Česko pro čínské podnikatele stane vstupní branou do Evropské unie. Sobotka to řekl novinářům v Bělehradě po jednání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem. Oba představitelé se v hlavním městě Srbska účastní summitu 16 zemí střední a východní Evropy a Číny.
Více informací

Příspěvek, který platí motoristé České kanceláři pojistitelů (ČKP) za nezaplacené povinné ručení, bude pravděpodobně v lednu zrušen. Senát to dnes schválil. Novelu o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla ještě musí posoudit prezident.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v listopadu dále klesla na 2,44 procenta, a dostala se tak opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum bylo v říjnu, kdy průměrná sazba činila 2,51 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

Státní dluh Česka se podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) letos sníží meziročně o zhruba 20 miliard korun. Klesne tak poprvé od roku 1995. Na konci roku má státní dluh činit 1,663 bilionu korun. Babiš to řekl na Hradě na společné tiskové konferenci s prezidentem Milošem Zemanem.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU